IMG_20170503_102726

Мащабната акция за безплатни очни прегледи стартира днес в детска градина “Весела”. Тя е насочена към шестгодишните деца – бъдещите първолачета. До 17. май във всички осем градини на район “Северен” ще бъдат прегледани по предварително изготвен график и след информирано съгласие, взето от родителите, всички 350 деца от подготвителните групи в района.

Инициативата се провежда под наслов „Весели очички” и по инициатива на пловдивските Лайънс клубове „Евридика“, „Пловдив“ и „Филипополис“. Съвместно с Центъра за рехабилитация на слепи, стремежът профилактиката да обхване децата на целия град. Кметът Ральо Ралев присъства на откриването на прегледите и благодари на организаторите за благородното начинание, което се реализира със закупен от тях апарат – последно поколение портативен авторефрактометър. Изследването се извършва автоматично, без притеснения за децата, като се проверява роговицата на очите, извършва се изследване за далекогледство и късогледство, сравняват се размерите на зеницата на двете очи. Много ценно за родителите е това, че констатациите от прегледите ще им дадат полезна информация за очното здраве на децата им, ще ги насочат към необходимостта да бъдат положени своевременни усилия за преодоляване на констатирани дефицити.

Да бъдат открити навреме отклонения в зрението и заболявания на очите, да бъде гарантирано успешното им лечение, още докато не са отключили сериозни проблеми за децата – такава е целта на организаторите. Ето защо на шестгодишните малчугани от „Весела” беше обяснено колко е важно те самите да пазят от замърсяване и нараняване своите и очите на другите деца.