11-класниците ще учат изцяло по нови варианти

Училища от цялата Пловдивска област вече са снабдени с безплатни учебници от 1 до 7 клас. Двете основни издателства, които доставят учебници на учебните заведения в региона – “Просвета” и „Клет“, са спазили графика на просветното министерство до 15 август заявеното от училищата да е в класните стаи.

Всички учебници за трети и седми клас са преработени. Кандидат-гимназистите ще учат по нова география, история и български език. Подменени са текстовете и съдържанието на доста теми по “Човекът и природата” и “Човекът и обществото” за третокласниците.

Успоредно с печатните учебници „Просвета“ създава по новите програми на МОН над 400 електронни учебника по всички предмети от 1. до 11. клас (без физическо възпитание и спорт), както и електронни познавателни книжки за всички групи в детските градини и яслите. В тях са включени интерактивни тестове, игри и упражнения, видеофилми и аудиозаписи, 3D изображения, анимации. Това, което отличава видеоуроците на „Просвета“, е възможността след края на някои от тях учениците да задават въпроси към учителя. Такива са например уроците за 7. клас по български език и литература и по математика. И видеоуроците, и електронните учебници ще може да се ползват безплатно от всеки до 31 август, а след това – от всеки учител, който работи по съответните учебници на „Просвета“. За ученици и родители ще има абонамент.

Специален сайт са разработили от “Клет” за новата образователна система за детските градини. От издателството са подготвили комплимент към всички учители за новата учебна 2020/2021 г.

Бихме искали в този предизвикателен за всички ни момент да ви усмихнем, изпълним с позитивна енергия и търпение към случващото се, обръщат се от издателството към педагозите, които ще получат специален пакет на домашния си адрес, ако направят заявка до 1 септември. От „Клет” не уточняват какво има в него, а просто обявяват:  „Ще откриете сладка наслада за напрегнатите моменти, грижа за Вас, емоция и вълнение”. Получаването на пакета не е обвързано с покупка или последващи ангажименти към  издателството.

Въпреки пандемията, от издателствата уверяват, че са направили допечатка на учебниците за гимназиален етап, така че няма опасност от недостиг по борсите, откъдето основно се снабдяват учениците. 11-класниците ще учат по изцяло нови учебници, които вече са готови. Опасенията са единствено за 12 клас, които остават по старата програма и може да има липси по някои предмети.

Издателствата оставят свободен достъпа до електронно четимите варианти от 1 до 10 клас. Целта е, ако в един момент се премине към онлайн обучение, децата и родителите да бъдат улеснени при подготовката.