Всички училища, в които има записани ученици от Украйна през новата учебна година, могат да поръчат безплатно специален буквар за деца с различен майчин език от българския. Букварът “Четем с Ася и Явор” е създаден от логопеди и езикови експерти и е допълнително учебно помагало за по-бързо усвояване на четенето на български, поясняват от фондация “Заедно в час”.

Заявки за безплатно копие от буквара се приемат от учители, училища, родители и учебни центрове, и други в сайта prepodavame.bg: https://prepodavame.bg/bsl/

Според данни на правителствения портал ukraine.gov.bg в България са пристигнали над 39 000 деца от Украйна от пролетта на 2022 г. Мнозинството от тях, които влизат в българската образователна система през новата учебна година, имат нужда от допълнителни часове и подкрепа за усвояване на български език.

Бежанската криза от последните месеци провокира пускането на втори тираж от изданието. Той включва 5000 ученически буквара и помагалото “Моите букви”, както и допълнителни учителски книги. Комплектът учебни материали “Четем с Ася и Явор” е резултат от съвместния проект “Разбираш ли езика на училището” на сдружението “EducArt”, фондация “Заедно в час” и на Тръста за социална алтернатива, който се реализира още от 2019 г.

През 2021 г. първият тираж на “Четем с Ася и Явор” е изчерпан за по-малко от месец. Букварът достига до над 5000 ученици в училища в цялата страна. Всяка година близо 20 процента от учениците, които започват училище у нас, говорят различен майчин език от българския (основно ромски и турски, но и други езици). Според учителите те имат нужда от допълнителна езикова подкрепа, за да се справят успешно по всички учебни предмети.

Комплектът от учебни материали включва три книги: буквар за ученика, буквар с насоки за работа за учителя/родителя и помагало за изработка на тактилни букви.

Ученическият буквар съдържа разделението на буквите в шест групи, които позволяват по-лесното им разбиране и запомняне от деца с различен майчин език. Изучаването им е подкрепено с историята на двама герои. Букварът съдържа допълнителни указания за учителя/родителя – какви са целите на всяка задача и упражнение. Към него има и помагало, което помага на учениците да научат буквите от азбуката, като използва техники от Монтесори и Валдорф педагогиката за по-лесно и трайно запомняне.

“Четем с Ася и Явор” осигурява на учителите още дигитална версия на изданието в pdf и допълнителни материали: видеокурс за работа с деца билингви; специализирани инструменти за диагностика; наръчник за интегрирана езикова подкрепа за ученици от 1 до 12 клас.