smart

Работилници по творческо писане и илюстрация, концерти и алея на книгата през май на STAGE PARK, Младежки хълм

Актрисите Здрава Каменова и Радина Боршош, Богдана от сутрешния блок на БГ радио и тв водещият Драго Драганов влизат в ролята на разказвачи на приказки на първото издание на Фестивала на българската детска книга и изкуства, който ще се проведе от 5 до 7 май на STAGE PARK, Младежки хълм. Организатор е Национална инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки“. Събитието надгражда инициативата „Билет срещу книга“, когато Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ направиха концерт на откритата сцена на СУ „Хр.Г.Данов“, а децата чуха техните истории за любими книги и автори и си тръгнаха с томче след шоуто.

„Идеята ни е чрез изкуството и личния пример на публични личности да насочим вниманието на децата към книгата. Не е тайна, че повечето нямат интерес към четенето, затова нашата задача е да направим всичко възможно да привлечем интереса им. Фестивалът ще върне родителите в детството, а децата ще се потопят в магическия свят на книгите“, казва двигателят на инициативата Константин-Кирил Иванов, популярен като Разказвача на приказки, който организира срещи на български автори на детска и младежка литература в училища в цялата страна. Писатели гостуват в класните стаи и на различни събития, разговарят с децата, четат от свои произведения и по този начин вдъхват живот на книгите, запалват любопитството и развиват въображението им.

От 5 до 7 май STAGE PARK на Младежкия хълм ще гъмжи от работилници по творческо писане и илюстрация, сцени на открито, на които се играят пиеси по български заглавия, ще има и алея на детската книга, откъдето всеки може да си купи томчета на издателствата изложители.

Концертите за малките ща бъдат сутрин и следобед, като на сцената ще се изявят Вяра Панталеева и група “Мики Маус”, талантите от „Арт Войс център“ и „Академията на Госпожа Опера“.

За тийнейджърите концертите ще започват в 19.30 часа. В три поредни вечери те ще се срещнат с любимците си Атанас Колев, Торино и Пашата, Алекс и Влади, групите „Скандау“ и „Молец“, Огнян Павлов – FYRE , Дара и Мила Робъртс. Звездите обаче не само ще пеят, а ще се връщат назад във времето, за да разказват за детските си лудории и любимите книги.

В четенето ще се включи и актьорът Руслан Мъйнов, който обещава да разкаже нечувани досега истории. А писателите Илия Деведжиев, Лили Спасова и Светльо Томов ще разкриват тайните на писането. Децата ще се срещнат и с илюстраторите Здравко Денев, Спас Спасов, Мариана Кръстева и Мелина- Елина Бондокова.

В афиша на фестивала са предвидени и драматизации на театър “Камила” и театър “Хамелеон”, ателиета за приказни герои, за плоски кукли и книговезко ателие.

Билети

*Тридневният билет е на цена 48 лева и включва безплатно посещение на всички работилници и концерти на дете с родител. За второ дете от семейството цената е 20 лева. Срещу билета всяко дете получава книга.

*Еднодневният билет е 20 лева.

*Билети се продават в Ивентим, а децата могат да заявят желание за участие при класните си ръководители. Пропуските ще бъдат занесени на място в училище.

Част о събраните от фестивала средства ще бъдат дарени за нуждите на Педиатричното отделение на УМБАЛ „Пълмед“.