Третокласници от ОУ „Тодор Каблешков“ строят лунна база и програмират робот на открит урок по Национална програма „Иновации в действие“, на който гостуваха ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Момчиловци и от варненското ОУ „Христо Ботев“

Барометър на емоциите отчита настроението в класната стая и помага на децата да изразяват чувствата си. Какъв е ефектът от прилагания в подход видяха учители и ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в смолянското село Момчиловци и от ОУ „Христо Ботев“ – Варна. Те гостуваха в града под тепетата по Национална програма „Иновации в действие“. Домакин бе ОУ „Тодор Каблешков“, където бяха представени поредица открити уроци по иновативни предмети за социално-емоционално учене в начален курс („Аз и другите“) и визуално програмиране в прогимназиален етап.

Как променящите се през деня емоции оказват силно влияние върху действията на децата анализира педагогическият съветник на ОУ „Тодор Каблешков“ – Нина Тодоров. А директорът Емилия Алексиева представи пред гостите приложението на модела PERMA и позитивната психология в образованието.

Във II клас урокът за социално-емоционално учене бе свързан с темата за любовта. Преподавателят Недялка Иванова въвлече децата в игри, разпредели задачи за работа в екип и проведе дискусии. Докато нареждаха пъзели и гледаха видеоклипове, те откриваха различните проявления на любовта. Превърнаха се в строители на „Домове на любовта“, които изградиха с цветни тухли от човешки добродетели. На финала второкласниците изработиха „Медал на обичта“, чрез който показаха специалното си отношение към уважаван и ценен от тях човек.

Темата да добрината бе водеща на урока на Мирослава Драгославова и нейните третокласници. Чрез различни игри и дейности те осмислиха понятието, учиха се да разпознават това качество у себе си и другите, осъзнаха връзката между добрина и добри постъпки. В началото на часа Драгославова измери настроението чрез Барометъра на емоциите, който установи спокойна и творческа атмосфера в класа, а това помогна на децата с лекота да се справят със съставената от нея кръстословица. Чрез QR кодове учениците, разпределени в екипи, откриха мъдри мисли за добрината, разбраха, че тя има много лица и се опитаха да я открият в ситуация чрез видеоклип. След което изработиха „Слънцето на добрината“ и обещаха да описват своите положителни постъпки в личните си дневници. В края на урока учениците пуснаха цветни балони в небето и така изпратиха позитивни послания към хората по света.

Гостите се включиха и в заниманията по интереси за личностно развитие, в които третокласниците бяха въвлечени в дейности за справяне с напрежение, тревожност и стрес. Чрез дихателни упражнения, визуализация, арт техника и промяна на гледната точка, те осъзнаха, че притеснението може да бъде овладяно.

С много ентусиазъм креативните третокласници показаха и своите IT умения в занимания по интереси „Роботика и програмиране с Лего“. Децата построиха лунна база и програмираха робот, който може да се движи и хваща различни обекти. За кратко време те успяха да се справят с трудното предизвикателство и впечатлиха гостите със своята бързина, логическо мислене и добра работа в екип.

Под ръководството на учителите Стефка Славова и Ивелина Иванова четвъртокласниците пък дискутираха темата за съвършенството. Като пример за съвършенство в литературата те направиха и малка книжка с легенди за цветята. Накрая създадоха картички за приятелството като символ на съвършенството в човешките взаимоотношения и подариха на гостите си мотиви от ръчно изрисувани шевици върху текстил.

Отново в заниманията по интереси Ивелина Иванова постави акцент върху човешките добродетели. Четвъртокласниците изработиха „Сърце от добродетели“ с диаманти от най-ценните човешки качества, дискутираха от кои добродетели имат най-голяма нужда, след което ги изписаха върху бели тениски.

В часа по визуално програмиране в VII клас учениците показаха усвоените IT знания и умения през трите години от изучаването на иновативния предмет. Под ръководството на преподавателя Ася Драгинова  те представиха на гостите свои проекти – образователни игри, които тренират умения по математически пресмятания, логическо мислене и работа с визуални блокчета у най-малките ученици.

Първолаците пък обраха овациите с уменията си за виртуална и добавена реалност. Под напътствията на Моника Георгиева малчуганите се пренесоха в необятния космос, където наблюдаваха планетите от слънчевата система.