Третокласници от ОУ „Тодор Каблешков“ строят лунна база и програмират робот на открит урок по Национална програма „Иновации в действие“, на който гостуваха ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Момчиловци и от варненското ОУ „Христо Ботев“

Барометър на емоциите отчита настроението в класната стая и помага на децата да изразяват чувствата си. Какъв е ефектът от прилагания в подход видяха учители и ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в смолянското село Момчиловци и от ОУ „Христо Ботев“ – Варна. Те гостуваха в града под тепетата по Национална програма „Иновации в действие“. Домакин бе ОУ „Тодор Каблешков“, където бяха представени поредица открити уроци по иновативни предмети за социално-емоционално учене в начален курс („Аз и другите“) и визуално програмиране в прогимназиален етап.

Как променящите се през деня емоции оказват силно влияние върху действията на децата анализира педагогическият съветник на ОУ „Тодор Каблешков“ – Нина Тодоров. А директорът Емилия Алексиева представи пред гостите приложението на модела PERMA и позитивната психология в образованието.

Във II клас урокът за социално-емоционално учене бе свързан с темата за любовта. Преподавателят Недялка Иванова въвлече децата в игри, разпредели задачи за работа в екип и проведе дискусии. Докато нареждаха пъзели и гледаха видеоклипове, те откриваха различните проявления на любовта. Превърнаха се в строители на „Домове на любовта“, които изградиха с цветни тухли от човешки добродетели. На финала второкласниците изработиха „Медал на обичта“, чрез който показаха специалното си отношение към уважаван и ценен от тях човек.

Темата да добрината бе водеща на урока на Мирослава Драгославова и нейните третокласници. Чрез различни игри и дейности те осмислиха понятието, учиха се да разпознават това качество у себе си и другите, осъзнаха връзката между добрина и добри постъпки. В началото на часа Драгославова измери настроението чрез Барометъра на емоциите, който установи спокойна и творческа атмосфера в класа, а това помогна на децата с лекота да се справят със съставената от нея кръстословица. Чрез QR кодове учениците, разпределени в екипи, откриха мъдри мисли за добрината, разбраха, че тя има много лица и се опитаха да я открият в ситуация чрез видеоклип. След което изработиха „Слънцето на добрината“ и обещаха да описват своите положителни постъпки в личните си дневници. В края на урока учениците пуснаха цветни балони в небето и така изпратиха позитивни послания към хората по света.

Гостите се включиха и в заниманията по интереси за личностно развитие, в които третокласниците бяха въвлечени в дейности за справяне с напрежение, тревожност и стрес. Чрез дихателни упражнения, визуализация, арт техника и промяна на гледната точка, те осъзнаха, че притеснението може да бъде овладяно.

С много ентусиазъм креативните третокласници показаха и своите IT умения в занимания по интереси „Роботика и програмиране с Лего“. Децата построиха лунна база и програмираха робот, който може да се движи и хваща различни обекти. За кратко време те успяха да се справят с трудното предизвикателство и впечатлиха гостите със своята бързина, логическо мислене и добра работа в екип.

Под ръководството на учителите Стефка Славова и Ивелина Иванова четвъртокласниците пък дискутираха темата за съвършенството. Като пример за съвършенство в литературата те направиха и малка книжка с легенди за цветята. Накрая създадоха картички за приятелството като символ на съвършенството в човешките взаимоотношения и подариха на гостите си мотиви от ръчно изрисувани шевици върху текстил.

Отново в заниманията по интереси Ивелина Иванова постави акцент върху човешките добродетели. Четвъртокласниците изработиха „Сърце от добродетели“ с диаманти от най-ценните човешки качества, дискутираха от кои добродетели имат най-голяма нужда, след което ги изписаха върху бели тениски.

В часа по визуално програмиране в VII клас учениците показаха усвоените IT знания и умения през трите години от изучаването на иновативния предмет. Под ръководството на преподавателя Ася Драгинова  те представиха на гостите свои проекти – образователни игри, които тренират умения по математически пресмятания, логическо мислене и работа с визуални блокчета у най-малките ученици.

Първолаците пък обраха овациите с уменията си за виртуална и добавена реалност. Под напътствията на Моника Георгиева малчуганите се пренесоха в необятния космос, където наблюдаваха планетите от слънчевата система.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.