Учениците от клубовете по интереси на ПГ по хранителни технологии и техника се включиха в кампанията „Ние сме много, ние сме силни, ние сме обединени“

Пъстри балони в знак на солидарност към хората редки болести по света полетяха днес от двора на Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. Различните цветове символизираха хилядите видове редки заболявания, от които страдат милиони по света.

Въпреки пандемията учениците, които в момента се обучават присъствено в клас, подкрепиха тазгодишната кампания под мотото „Ние сме много, ние сме силни, ние сме обединени“. В навечерието на 28 февруари  – Световен ден на хората с редки болести, членовете на клубовете по интереси „Младежки инициативи“ и „Младежки идеи“ решили да останат верни на традицията.  Всяка година, заедно с Асоциацията на хора с редки болести, те пускат балони пред сградата на общината, но заради епидемичната ситуация инициативата днес се състоя в училищния двор.

Кампанията за увеличаване осведомеността на населението относно редките болести е създадена от EURORDIS и нейния Съвет на националните сдружения през 2008 година. За рядко заболяване се счита всяко, което засяга по-малко от 1 на 2000 граждани. Повечето редки болести са генетични и присъстват през целия живот на човек, дори ако симптомите не се появяват веднага след раждането.