Смесена дресура на камили, понита, коне и котки очакват зрителите, на манежа излизат миньоните, Дарт Вейдър и джедаят Йода

Атрактивни демонстрации на бул. "6 саптември" направиха акробати от програмата, за да привлекат интереса на пловдивчани.
Атрактивни демонстрации на бул. “6 саптември” направиха акробати от програмата, за да привлекат интереса на пловдивчани.

Спиращият дъха номер „Копф трапец”, еквилибристика на световно ниво, смесена дресура на камили, понита и котки са част от богатата международна програма на Национален цирк „София”, с който той гастролира под тепетата. Спектаклите започват от утре, а шапитото е  опънато в ЖК „Тракия”.

„Преди две години започнахме от Пловдив и се радвам, че отново сме тук. Идеята ни е да съхраним цирковото изкуство в класическия му вид, затова представяме класически жанрове. Нарекохме спектакъла „Супер герои”, тъй като хората в цирка наистина са супер герои и оцеляват, въпреки превратностите на времето”, каза артистичният директор на цирка Драгомир Драганов.

В спектакъла участват звезди от Унгария, Русия, Молдова, Румъния и България.  Зрителите ще могат да видят дресура на камили, лами, козички, кучета и котки, акробатика на коне, както и атрактивния номер „Летяща люлка“. Кулминацията в програмата е един от най-рядко изпълняваните номера – баланс на трапец под купола. Акробатът стои на главата си и държи партньорката си в ръце, докато тя изпълнява сложен трикс без осигуряване. Клоунът Фери се проявява като универсален артист – той не просто разиграва скечове, а жонглира, забива ножове, дори влиза в ролята на темпераментна испанка.

Анимационните филмовите герои миньоните, Дарт Вейдър, неговите бели воини и джедаят Йода също излизат на манежа. Целта е да се предизвика любопитството на децата и чрез техните любимци от екрана да се доближат до магията на цирковото изкуство.

DSCF8172

„Новите изменения в закона не позволяват да се демонстрират номера с диви животни, така че децата ще се лишат от спиращите дъха гледки с дресура на лъвове, тигри и пуми. В повечето страни на ЕС такава забрана няма“, поясни Драго Драганов, който ще води представленията.

DSCF8173

Гастролът под тепетата съвпада с Международния ден на цирковото изкуство – 16 април, затова на този ден се предвижда шествие по Главната с атрактивни демонстрации и изненади за най-малките. Репетициите са отворени за публика, която ще може да види отблизо как се отработват отделните номера. За вечерния спектакъл ще пристигнат ветераните на българския цирк, които ще получат плакети в знак на признание.

Спектаклите са всеки ден, без понеделник, от 18.30 часа, а в събота и неделя – и от 16 часа. Входът за родител с едно дете ще е 15 лева. Иначе стандартните цени са 10 лева за дете и 15 за възрастен.