Поредица инициативи по повод Деня на детето организира Общински институт „Старинен Пловдив“.

На 29 и 30 май музейна аптека „Хипократ” отваря за желаещите да сътворят  бабини рецепти. Началото е в 11 часа, предвижда се и излъчване на живо. Под вещото ръководство на специалист участниците ще забъркат лекове за болки в гърба и за бронхит. В Малката базилика, на 29 май от 11  часа, Феята на думите кани на пътуване в световете, които създава писателят Павлина Николова. В своите истории Павлина съхранява и предава силата  на уникалния български фолклор – предания, образи, остроумия, гатанки, поуки и мъдрости.

На 1 юни в 18.30 часа е детският концерт под мотото „Римският стадион посреща Алиса от страната на джаза”. Събитието е част от програмата на XII-ти фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”.

На 2 юни в 18 часа Балабанова къща посреща талантите от школа по изкуства при читалище „П. Р. Славейков 1908”. На 5 и 6 юни от 11 до 15 часа Балабанова къща става зона „Оцвети Старинен Пловдив: стенописи”. Експертите на Национален институт за недвижимо културно наследство ще помагат в творческите работилници, а в къщата на Верен Стамболян ще има демонстрации за ръчно изработване на стъкло и декорации с Иван и Снежана Станеви.

За 5 и 6 юни е насрочено дефилето на Детски духов оркестър „Джуниър бенд”- Велико Търново. Те ще дадат старт на форума „Памет в символи”, организиран от Сдружение „Духовно огледало”, на който ще има открита сцена и творчески ателиета за деца в двора на постоянната експозиция на Златю Бояджиев.

Кулминацията на празник на детето в Стария град е на 6 юни в 11.30 ч. на площада пред църквата „Св. св. Константин и Елена”, когато започва „Училище по магия и вълшебства”. Майстор на фокусите със стотици представления у нас и по света ще направи Боби шоу, подкрепян от приятели илюзионисти.

Събитията са с вход свободен,  при спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.