DSC06143

 

Любимката на малки и големи – баба Цоцолана,  направи салата от приказки с малчуганите от подготвителна група на ЦДГ „Мирослава”. Атрактивната героиня от „Патиланско царство” се оказа гост на празника „Приятели на детската книга” и набързо поизпита хлапетата, след което ги накара да сътворят история с посочени от нея популярни герои.

В обявената „Седмица на детската книга” деца и родители от забавачката заедно трябваше да изработят книжка на групата, с рисунки от сюжети и герои от любими приказки и послания в нея. На празника децата от всяка група представиха своята книжка, чиито страници бяха изпълнени с пъстри сцени от приказки.”Да  опознаем света и сбъднем мечтите си с книжката”; „Тя е прозорец към света, богатство и скъпоценен дар”; „Тя ни учи да бъдем добри и да се обичаме”; „Извор на знания и мъдрост ” бяха част от посланията в книжките на децата.

Облечени в сценични костюми, малчуганите от всяка група отправяха предизвикателство към другите  да отгатнат от коя приказка са и като кого са дегизирани. Загадките на малките групи за Червената шапчица, Маша и Мечока и трите прасенца бързо бяха разпознати. С ентусиазъм децата отгатнаха героите и на останалите групи – „Златното момиче”, „Косе-босе” , „Тримата братя и златната ябълка”. С  красивите си костюми героите гордо дефилираха пред вдъхновената публика, която бурно ги аплодира.

Защо трябва да бъдем приятели на книгата споделиха и учениците от ОУ ”Антим I”. С песни и стихотворения те поздравиха децата на „Мирослава” за Деня на народните будители.

DSC06103

В седмица на книгата в забавачката е проведена и дарителска кампания за обогатяване на библиотечните кътове в групите, както и инициативата ”Да подарим книга-да вземем книга”  за  обмен на книжки между децата.

„Празникът е част от апробираната образователна програма в детската градина  “Игрово приобщаване  към четенето” , чиято цел е ранно формиране у децата на мотивация, нагласи и компетентности за четене, както и част от  плана ни за насърчаване и повишаване на грамотността ”, сподели директорът Радка Гъркова.