С литийно шествие Хуманитарната гимназия даде старт на поредицата тържества, посветени на Кирил и Методий

DSCF0921

Хуманитарната гимназия даде старт на поредицата тържества, с които ще бъде почетено делото на Славянските първоучители Кирил и Методий. Празникът бе открит на площад „11 май”, след което ученици и учители оформиха литийно шествие, начело с иконата на Светите братя. Тя бе поверена на 11-класниците Атанас и Атанас, избрани като достойни да носят иконата с образите на Кирил и Методий. Знаменосец бе бившият възпитаник на гимназията, който през 1997 година е носил флага на първото шествие. Преди 20 години бе възродена традицията Хуманитарната гимназия, дала началото на празника, да отбелязва първа този ден. Днес Желязко Събев вече е зам.-директор на училището.

„Пожелавам да удържим историческата памет и делото на Светите братя да ни вдъхновява”, обърна се към учениците директорът Соня Киркова и добави, че ден като този не може да не остави искрица в сърцата за цял живот. В навечерието на празника за настоящите ученици в гимназията се припомняли знакови дати и годишнини, свързани с честването.

Шествието стигна до барелефа на Кирил и Методий в Стария град, където бяха поставени венци и цветя. Празничният концерт с участието на таланти от училището е в Концертна зала.

DSCF0923

История

Почитането на светите братя Кирил и Методий като велики християнски учители е наложено още от техните ученици през 886 г., а първите сведения за честването на празника им на датата 11 май има още през XII век. Арменски летописи от 1813 г. посочват пък, че равноапостолите са почетени на 22 май 1813 г. в Шумен.
Но за пръв път във възрожденската епоха празникът на Кирил и Методий е отбелязан официално в Пловдив на 11 май 1851 г., пред епархийското училище, носещо тяхното име.

Инициативата е на Найден Геров, а датата е избрана, тъй като това е общият църковен празник на двамата светии. В годините след това 11 май започва да се отбелязва тържествено в българската църква „Свети Стефан” в Цариград, пак в Пловдив в храма „Света Богородица” (със слово на Йоаким Груев), в Шумен, Лом, Скопие и София.
Празникът на Кирил и Методий се чества и сред българските имигранти в Румъния и Русия, сред родното ни студентство в чужбина, дори сред сънародниците ни, заточени в Диарбекир.

Пет години след празника, организиран от Найден Геров в Пловдив, Йоаким Груев предлага денят на светите равноапостоли да стане официален празник на българските ученици. Пловдивското епархийско училище, известно като Първа мъжка гимназия, е и първото в света, наречено на братята Кирил и Методий.

„На 11 май след тържествено богослужение в храма “Св. Богородица” духовенството, придружено от ученици и от народ с литии, отиде в училището, дето след водосвет аз изрекох поучителна реч с обяснения за значението на празника. По обед изявени българи с челядта си и учениците прекараха деня с песни и веселби на едно избрано място извън града. Така се положи начало на тържествено празнуване празника 11 май, който от година на година се обобщи не само по цялата Пловдивска епархия, но и по цяла България, и от училищен празник, какъвто беше в началото, достигна да стане всеобщ народен Великден”, пише в спомените си Йоаким Груев.

Така Първа мъжка гимназия в Пловдив поставя вековната традиция у нас да почитаме празника на св. св. Кирил и Методий. Самото училище има паметна история, а образование в него са получили стотици видни българи.