Димитър Чакъров от гимназията представи страната в Гдиния с разработката си „Комбинирана игра с домина върху правоъгълна дъска“

Двама бъдещи зрелостници от Математическата гимназия ще представят България на Международния конкурс за млади учени EUCYS през септември в Дъблин. Проектът на Атанас Стефанов и Александър Шопов от Математическата гимназия бе отличен в конкурса на МОН „Млади таланти“ за учени от 14 до 21 години. Разработката им „Цветни зависимости в млади звездни обекти” е темата на презентацията, с която пловдивските момчета ще се представят през септември.

Ментори ще подготвят победителите за представянето им в Дъблин. Те ще ги съветват как да се държат пред публика и да доусъвършенстват проектите си, които ще бъдат презентирани на английски език.

„Нашата работа цели да изследва възможностите за търсене на млади звездни обекти в определени струпвания във Вселената, наречени райони на звездообразуване. Използвахме няколко подробни звездни каталога, които включват над 220 милиона звезди. От тях извлякохме информация за 18 района – мъглявини в диска на нашата галактика, в които се раждат нови звезди. По яркостта им в различни цветове направихме селекция на потенциални кандидати за звезди от типа T Tauri  – вид формиращи се в момента звезди. Така избрахме малко над 1000 звезди, които са кандидати за млади обекти от типа T Tauri.  По принцип това се прави със спектрални наблюдения на отделни звезди във всеки район, което обаче отнема много време. Ние прилагаме селекцията си по тези подробни звездни каталози, използвайки данни от виртуална обсерватория”, обясни Атанас за „Уча в Пловдив” преди месеци, когато стана ясно, че те са одобрените за международната надпревара. EXPO 2018 г.

От Младежко научно изложение в Гдиния, Полша пък се завърна 10-класникът от МГ Димитър Чакъров. На ЕХРО 2018 той  представи „Комбинаторна игра с домина върху правоъгълни дъски“. В него взеха участие 300 ученици от 27 страни. Димитър прави интересно изчисление, с което винаги може да предвиди кой участник ще спечели играта в зависимост от това дали започва да играе първи или втори. През май десетокласникът, който учи в паралелка „Математика с английски”, спечели престижната награда на Харвардския университет Book Award 2018, което му донесе правото да представя страната в Полша.