С половин милион лева от МОН ремонтираха изгорялото западно крило на бившето Помощно училище „Стефан Караджа”, трансформирано в Център за специална образователна подкрепа

ecf89dce08c547cca82c611d78d777c7

Кабинети за арт терапия ще бъдат заработят в бившето Помощно училище „Стефан Караджа”, което от август вече е преобразувано в Център за специална образователна подкрепа. Терапевтичният комплекс ще бъде обособен в западното крило на сградата, което претърпя основен ремонт. Припомняме, че пожар изпепели три класни стаи, учителската и директорският кабинет на 22 август 2015 година. Малко, след като сградата бе санирана по фонд „Козлодуй“ и газифицирана. За да спаси учебната година, Общинският съвет гласува извънредно 80 000 лева. С парите бе укрепен покривът на изгорелия учебен корпус, а останалата сума отиде за ремонт на помещенията на 4-я етаж в съседната сграда, където се намира и общежитието и където бяха пребазирани всички деца. С отпуснатите от МОН половин милион лева изпепеленото крило е напълно обновено, но са нужни средства за закупуване на оборудване. Идеята на ръководството на центъра е да обособи логопедичен и Монтесори кабинет, кабинет по кинезитерапия и арт терапия. Целта е в тях да получават подкрепа не само учениците, но да се провеждат обучения с родителите, свързани със социализацията и образованието на децата им.

Центърът запазва трите професионални паралелки – „Озеленяване и цветарство”, „Работник кухня” и „Производство на врати и прозорци”. Децата се водят ученици в масовите училища, но на практика обучението им се води от специалистите на центъра. Общежитието е запазено и много от децата остават в него за цялата седмица.

В партньорство с Националната асоциация за хора с увреждания центърът печели проект по „Еразъм плюс” за разработка на програми за обучение на деца със специални потребности. През ноември пловдивски преподаватели заминават на обучение в Нотингам, заедно с колеги от другите държави партньорки Турция и Белгия.