Популярната пловдивска вокална школа „Арт войс център” се класира с две групи за финалите на Детската мелодия на годината.  В последните няколко години школата привлече вниманието със запомнящите се успехи на своите възпитаници в различни музикални формати. Две от „рожбите” на вокалния педагог Румяна Иванова – секстет „Магия Джуниър” и квартет „Фортийн”, на 22 декември ще се борят за приза за най-добра детска песен в зала 1 на НДК. И десетте деца са избрани след кастинг, проведен през юли. За всички тях трите месеца на подготовка на песните са били едновременно предизвикателство и приключение, в което те са се впуснали с истинска страст.

Песента, която ще представи  „Магия Джуниър” – „Безименна песен по ноти”, е по текст и музика на композитора Валери Костов. Тя представлява великолепен разказ за това как децата откриват вълшебството на музиката и така сами успяват да се превърнат в поети „по ноти”.

Група „Магия Джуниър” е създадена преди две години и половина и вече има зад гърба си множество награди от конкурси и фестивали. Шестте момичета – Венера, Рая, Виктория, Валерия, Аглея и Ивайла, са на 10 и 11 години. Освен в секстета, всички се изявяват и като солисти. Венера свири на пиано, рисува, има три книги, направени с подръчни материали, като измислените от нея истории са допълнени и със собствените й илюстрации. Въпреки че е отдадена на изкуството, тя мечтае да стане ветеринарен лекар, защото обича не само животните (даже може да дои крава), но и природата. Рая е най-малката участничка в групата. Освен с пеене, тя се занимава с модерни танци. Обича проектите „направи си сам“, както и да снима клипчета в Тик Ток. Едно от нещата, без които не може да си представи ежедневието, е сокът от арония. Виктория е влюбена в оперната музика и спорта – от четиригодишна кара ски, харесва алпинизма, с огромно желание ходи на плуване и на тенис. Тя е закачлива, любознателна и игрива – също като котките, към които има слабост. Голямата й страст е сладкарството. За Валерия часовете след училище са изпълнени с уроци по пиано и английски. Малкото свободно време, което й остава, запълва с книгите за Хари Потър и забавления с приятели. За Аглея може да се каже, че обича всички форми на изкуството – обожава джаза, посещава театрална школа „Хенд“, свири на пиано и барабани, танцува, занимава се с приложни изкуства. Тренира езда, тенис и кану-каяк и усилено изучава английски и италиански. Най-новото попълнение в групата е Ивайла. Тя обича да чете, интересува се от чужди езици. Пее постоянно – не само докато учи, но даже и когато спи.  Ивайла заменя най-дългогодишния член на „Магия Джуниър“ – Лидия, детето, което преди няколко години представи достойно България на Детската Евровизия в Малта. В клипа на песента, сниман в началото на септември, участват и седемте момичета – така Лидка, която вече живее и учи във Финландия, символично предава щафетата на Ивайла.

Единствената тийнеджърска песен, която участва в селекцията на Детската мелодия на годината, е песента „Дъжд” по текст и музика на Юлиян Слабаков. За изпълнението й след края на кастингите из цялата страна специално е сформиран и квартет „Фортийн”, в който влизат Ива, Мария, Тодор и Кристиян. Те са изключително различни като темперамент и интереси, дори харесват различен стил музика. Мария обожава конете и конната езда, както и рисуването. За Ива времето извън училище е разделено поравно между двете й любими неща, започващи с една и съща буква – музиката и математиката. Заниманията й с тях са я научили, че успехът изисква отдаденост и много труд. Ива обича чуждите езици, интересните книги, както и да рисува и да прави фото колажи. Най-артистичният и най-бъбривият от квартета е Кристиян. Той е очарован от зумбата, затова често се разтоварва от учението докато танцува. Кристиян е огромен фен на Хари Потър. Всеотдаен е към домашния си любимец – гущера Тоби. Тошко обича плуването, екстремните спортове, тренирал е тенис на корт, а отскоро е запален по фехтовката. В свободното си време рисува комикси, гледа телевизия или играе компютърни игри.  Общото между четиримата е страстта им към пеенето и… играта „Фортнайт”. Както напоследък  обичат да се шегуват, техният квартет би трябвало да се нарича „Фортнайт”. За тях  репетициите на песента „Дъжд” са време не само за работа, но и за забава. Неслучайно и четиримата искат да се запазят като група и след края на Детската мелодия на годината. Любим момент около подготовката им за финала е свързан със снимането на видео клипа. Той изцяло отразява света на съвременния тийнейджър, който се опитва да избяга от досадата на ежедневието, от скучните учебници и уроци, проектирайки се мислено в друго време и пространство, изпълнено със споделени с приятели мигове на щастие.

Броени дни преди финала в НДК репетициите на групите са особено интензивни. По думите на Руми Иванова, факторът време е оказал влияние при подготовката на „Магия Джуниър” – момичетата много бързо са разучили своята песен, защото са свикнали да пеят заедно и на гласове. Тийнейджърите от „Фортийн”, всички до един прекрасни вокалисти, в тези няколко месеца е трябвало не просто да свикнат един с друг, но и да се спеят, за да зазвучат като истинска група.

Всички, които искат да подкрепят техния труд и ентусиазъм, могат да гласуват с sms на номер 15551 с текст 3 – за „Безименна песен по ноти”, и с текст 4 – за „Дъжд”.