Звезди от Армения и победителя от първото издание на „Х фактор“ Рафи Бохосян ще се включат в празничния спектакъл на 31 май

190-годишен юбилей ще чества на 31 май на Античния театър ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“. Специално за годишнината пристигат звездни гост-изпълнители от Армения. Сред тях е носителката на световния приз „Най-добър изпълнител на класическа музика за 2018-та“ Хасмик Харутюнян и тенорът Микаел Улиханян.

На древната сцена ще се качи певческо дружество „Ангел Букурещлиев“, за да открие концерта, заедно с вокалната група към Арменското училище – „Йеразанк“, с химна на  Пловдив.

Децата ще си партнират и с победителя от първото издание на „Х фактор“ България – Рафи Бохосян. Освен на музикални изпълнения, публиката ще се наслади на арменски традиционни и на български фолклорни танци. Единственият в София арменски танцов състав „Наири“ с художествен ръководител Емма Шахинян – възпитаничка на Арменското училище, ще представи оригинална хореография за годишнината.

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и танцьорите от балет „Ера“ също се включват в празничната програма.

История

Арменското училище като институция съществува от 1834 г. Повече от столетие то се помещава в различни сгради. Благодарение на влиятелния арменец Абро Челеби, арменската общност придобива своя църква през 1675 г. – „Сурп Кеворк“, която е запазена и до наши дни. В началото в Арменското училище „Вартананц” се обучават само момчета, съгласно патриархалните разбирания на времето. Едва след средата на ХІХ век, през 1866 г., се открива и девическо училище „Варварян”. Към 1920 г. от сливането на училището за момчета и това на момичетата се формира единно Арменско народно смесено училище „Вартананц – Варварян”. През учебната 1925 – 1926 г. училището има обучение до седми клас и се признава за основно училище с прогимназия.

Учебната 1944 – 1945 година започва в новоизградената от семейство Тютюнджиян училищна сграда. Тя е дарена за вечно ползване за обучение на децата от арменски произход. След навлизането на Отечествения фронт училището носи името на комунистическия функционер Степан Шахумян. През 1976 г., вследствие на съществуващия режим в страната, Арменското училище в Пловдив се закрива. След 14-годишно прекъсване то отново отваря врати през 1990 г. В памет на благодетелите си оттогаваноси името „Виктория и Крикор Тютюнджиян“.

1 КОМЕНТАР

  1. Арменското училище чества 190 години на Античния театър
    Звезди от Армения и победителя от първото издание на „Х фактор“ Рафи Бохосян ще се включат в празничния спектакъл на 31 май

    В Пловдив има две танцови групи и една детска вокална група, в която извънкласно танцуват и пеят предимно възпитаници, бивши и настоящи, на Арменското училище в Пловдив – “Виктория и Крикор Тютюнджиян” – детска “Астхигнер”, младежка “Йеразанк”, вокална група “Зартонк”.

    Повече от 30 възпитаници на училището.

    За мен е необяснимо, вероятно и за Вас, читателите, че никоя от тези пловдивски групи няма да участва в тържествата по повод бележитата годишнина….? Може би изразявам лична болка от видимо показаната антипатия на организаторите на 190-годишнината към нашите деца, на които дори родителите са били възпитаници на арменското учлище?! Или просто си говоря за морето с жабите…. Възможно ли е да разделяме децата на наши и ваши? Някой може ли да им обясни защо, на тях – децата?

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.