Две 14-годишни момчета са задържани за извършване на деянието, уведомени са инспекторите от Детска педагогическа стая

Две 14-годишни момчета са арестувани във връзка с палежа на кино “Космос” на 22 януари. Полицейското разследване разкрива, че в сградата са били три деца, които са влязли през незаключена врата, но само две от тях са отговорни за палежа. Те са задържани за срок от 24 часа, като са уведомени и инспекторите от Детска педагогическа стая.

Установено е, че пожарът е възникнал на втория етаж, вследствие на умишлено запален дюшек и струпани на едно място хартии и картони.

Прокуратурата работи по престъпление по чл. 330 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Кметът на район “Централен” Георги Стаменов е изготвил докладна до Общинския съвет и кмета Здравко Димитров, в която настоява да се пристъпи към договор за проектиране на кино „Космос“. Самият той бе на мястото на инцидента заедно със зам.-кмета по култура Пламен Панов, за да се запознаят със състоянието на сградата след пожара.

“Тази емблематична сграда не може да стои по този начин. Още повече, че има проведен конкурс и победител в него”, заявява Стаменов и предлага, освен сключването на договор за техническия проект на сградата, да се заложат и 5 милиона лева в бюджета за 2021 г. за цялостната реконструкция на киното според одобрения проект.

Припомняме , че община Пловдив не сключи договор с победителя в конкурса, тъй като има предявени авторски права от арх. Тодор Абаджиев. Зам.-кметът Панов обясни, че в последните няколко седмици е имало срещу между представители на общината и арх. Абаджиев и са близо до това да се споразумеят за съдбата на сградата.