12-класниците засадиха дърво, ученици и членовете на комитет „Родолюбие” шиха знаме и четнически униформи

DSCN3538

Априлското въстание избухна с нова сила, но в двора на СУ „Любен Каравелов”. Виновници за подготовката и за пукването на първата пушка бяха членовете на комитет „Родолюбие” и учениците от училището, които върнаха публиката в 1876 година. Демонстрациите бяха кулминация от поредицата събития в Деня на отворените врати.  В който учители и ученици доказаха, че съхраняват традициите и се гордеят с историята, а родители и гости бяха впечатлени от таланта им.

Ентусиастите от комитет „Родолюбие“  и ученици върнаха зрителите столетие назад и възкресиха събитията по подготовката и избухването на Априлското въстание. Шиенето на четнически униформи и знаме, скритата военна подготовка и тайното въоръжаване, на фона на популярни народни песни, беше част от възстановката, която продължи с прочитане на „кървавото писмо“ и спонтанно обявяване на въстанието.

Облекла, автентични оръжия от епохата на Възраждането – черешово топче, пушки, саби, ятагани, допринесоха за още по-голяма автентичност на възкресените исторически събития. Патриотични възрожденски песни и хора огласиха училищния двор.

18035779_666468540204726_52392671_n

За любителите на театъра се бяха погрижили малките актьори от 5. и 6. клас с драматизацията „Приятели“, а талантливите художници рисуваха върху стъкло. Представителните изяви продължиха с интерактивни уроци: – „Състезание с колесници“ – по история, „Изследване на хранителни продукти“ – по химия, „Светлина и ефекти“ – по физика и астрономия, “Хигиена и опазване на здравето“ – по биология, „ Вреди и ползи от интернет“ – по информационни технологии.

По традиция 12-класниците засадиха дърво в двора на училището, за да оставят следа от випуска си.

DSCN3590