Шест отбора от 4 и 7 клас майсториха пищови от хартия и ластик, кодираха думи, за да изпратят Кървавото писмо, претвориха Шипченската епопея чрез игра на морски шах

Априлското въстание избухна днес във физкултурния салон на СУ „Хр.Г.Данов“, където шест отбора премериха знания, ловкост, сръчност и приложиха творчески умения в състезание по повод 3 март. Атрактивната надпревара в навечерието на националния ни празник изправи едни срещу други четвъртокласници и седмокласници. Третото издание на Дановиада засенчи телевизионните риалити формати не само с прецизно формулираните и подбрани въпроси, съобразени с възрастта на участниците, но и с потенциала на играчите. А това бяха ученици от шест отбора, избрани след предварително логическо състезание между екипи във всяка от паралелките.

„Ние, хората от миналия век, старомодно отгледани, старомодно възпитани, старомодно облечени, старомодно изглеждащи, носим годините си, носим идеалите си, носим на всичко. Знаем цената на хляба, знаем две и двеста, знаем да работим с компютри, знаем от нищо да направим нещо, знаем да падаме и веднага да ставаме. Знаем кое е зло и кое добро и дори да ги смесваме, знаем да се извиним, знаем да прощаваме, знаем за Бог, знаем за истинската любов, за аромата на чистия хляб и вкуса на сезоните. Завещаваме го на вас, защото достойнството не се договаря и свободата не се подарява – те са право и отговорност“, обърна се към участниците преди началото на състезанието директорът Гергана Аврамова и уточни: „Днес няма да учим за Априлската епопея, а ще я преживеем със съвремените й измерения“.

Шестте отбора тръгнаха по стъпките на Левски. За всеки имаше специално очертана пътека в двора на училището – при грешна стъпка „попадаха в затвор“, т.е. връщаха се на изходна позиция. За да изпратят Кървавото писмо и да обявят въстанието, учениците трябваше да търсят скрити думи в компютъра, да кодират една от тях и да я предадат на двама съученици от своя отбор, които да преминат квадратите с цифри, очертани на игрището в салона. След което да изпишат кода. Във втория кръг отборите получиха задача да се въоръжат.

„Както на въстаниците не са им достигали средства, така и ние сме предоставили на състезателите само хартия, химикалки и ластик, за да измайсторят пищови“, поясни преподавателят по литература Христинка Маринова, която влезе в ролята на водещ. За улеснение децата можеха да гледат видеоклип с подробни обяснения как да сгънат листовете, а на финала трябваше да улучат от разстояние конусовидно подредени пластмасови чаши.

И тъй като много важна роля в живота на българина някога е играела песента, в следващия кръг седмокласниците „събираха“ трите куплета на „Вятър ечи, балкан стене“ от думи и словосъчетания от стиховете на песните, поставени в чаши, а четвъртокласниците –  „Тих бял Дунав“. Условието беше да пренесат чашите с балони и целият отбор да сглоби текста на песента.

В предпоследния кръг състезателите доказаха, че са на „ти“ с технологиите и сглобиха кораба „Радецки“ от лего. Допълнителното условие обаче изискваше да го кодират така, че да изпише месеца и годината, когато Ботев слиза на козлодуйския бряг.

На финала учениците претвориха Шипченската епопея чрез игра на морски шах. Всеки отбор трябваше да изгради своя стратегия така, че да победи.