Преподавателят по история от Хуманитарната гимназия Христина Михайлова, която танцува в любителски клубове, получи от 12 б фолклорна изненада на терасата над Тунела

С шопски танц, изпълнен не от кого да е, а от невероятните танцьори на ансамбъл „Тракия“, бе поканена на абитуриентски бал учителят по история от Хуманитарната гимназия Христина Михайлова. Зрелостниците от 12 б клас решили да направят на класната си именно фолклорна изненада, тъй като знаели колко много обича народните танци, а и играе в любителски клуб.

Помощник в реализацията на идеята се оказала тяхна съученичка от съседна паралелка, чиято майка Светлана Станева е част от трупата на ансамбъл „Тракия“. Танцьорката с 26-годишна биография в популярната формация веднага се съгласила и убедила още трима свои колеги да се включат, за да изиграят заедно шопски танц, облечени в автентични носии.

12-класниците обаче имали изискване за мястото. След като дълго умували, те избрали терасата над Тунела, от която се открива панорамна гледка. Прибегнали до услугите на съседната галерия-музей „Филипополис“, за да вземат ток и да свържат тонколоните, тъй като музиката била важна част от изпълнението.

В уречения ден, докато Михайлова била на разходка с дъщеря си в Стария град, уж случайно, я срещнали ученици от 12 б, които я повели към мястото на изненадата. С появата й останалите от класа запалили димки в цветовете на трибагреника, а танцьорите я понесли в ритъма на шопското хоро.

Докато класната се опомни, последвала и втората изненада – транспарантът признание „Историята не познава по-добра класна от Вас. Елате с нас на бала“.

„Често сме получавали покани с моите колеги да бъдем част от сватби, рождени дни, кръщенета, от програмата на фестивали и чествания, но за първи път влизаме в ролята на покана за абитуриентски бал. Беше изключително вълнуващо“, призна Светлана Станева.