На финала учениците от ЕГ „Пловдив” влязоха в двубой с опонентите си от Националната търговска гимназия за това трябва ли да останат младите хора у нас

Ако човек има стимул, винаги ще успее. Младите хора разполагат с достатъчно възможности за реализация и в България, стига да са мотивирани да се развиват, докато рискът за провал в чужбина е много по-голям. Тези аргументи и добре защитена теза изведоха отбора на ЕГ „Пловдив” до победата на Регионалното състезание по дебати. Във финалния двубой те влязоха в сблъсък с опонентите си от Националната търговска гимназия по темата: „Това правителство вярва, че младите хора трябва да останат в България”. Форматът на състезанието, възродено след 5-годишно прекъсване по инициатива на Регионалното управление на образованието, бе „Световни училища”. Домакин бе СУ „Св.св.Кирил и Методий”.

„Подготовката стартира с обучение на учители, които формираха по един отбор в своето училище. Включиха се 12 училища, но в самото състезание взеха участие 8 отбора”, обясни Антоанета Кръстанова – старши експерт по обществени науки и гражданско образование. Ораторски умения и възможност да подбират правилни аргументи за защита на теза премериха ученици от СУ „Черноризец Храбър”, Национална търговска гимназия, Математическа гимназия, Хуманитарна гимназия, ЕГ „Пловдив”, ПГ по туризъм, СУ „Христо Проданов” – Карлово и СУ „Отец Паисий” – Стамболийски.

Седмица преди състезанието отборите получили първата тема, по която да се готвят, заедно с ръководителите си – „Това правителство ще ограничи правото на гласуване за необразованите хора”. Всеки тим взе участие в два дебата, като темата на втория бе дадена на място – „Това правителство подкрепя „тигровите родители”. Състезателите получиха разяснение за понятието „тигров родител”, т.е. стриктен и взискателен, който очаква от детето си да бъде винаги отличник и да успява. Отборите опозиция трябваше да намерят слабите места на тази теза и да я оборят в словна битка с връстниците си.

На финала Николай, Гергана и Огнян от Английската гимназия имаха на разположение половин час, за да се подготвят по темата за шанса на младите да успеят в родината си. Със същото време разполагаха и опонентите им, които търсиха доводи да докажат обратното. Журито, в което участваха национални състезатели по дебати и преподавателят по философия от ПГ по туризъм Иван Ананиев, определи като равностойни двата отбора, но все пак превес взе тимът на ЕГ „Пловдив”, който спечели и първото място. Тримата участници получиха плакет и медали, а Огнян Викиев и отличие за най-добър говорител. От РУО бяха осигурили медали за всички състезатели.