Учениците от Английската разчитат на знания, не на талисмани.
ЕГ „Пловдив е на пето място в страна по резултатите от зрелостните изпити. С най-висок успех са зрелостниците от Американския колеж и Немската гимназия, следвани от Испанската гимназия и 73-то училище. Най-добре са се представили зрелостниците от София, Смолян и Варна, а най-слабо – тези в Ямбол, Силистра и Разград, сочат данните на МОН.

На матурата по български език има повече двойки и по-малко шестици спрямо миналата година. Близо 3400 са слабите оценки при 52 000 явили се на изпитите. Шестици имат малко под 7000 ученици. 244 зрелостници имат пълния брой 100 точки на матурите, а 61 зрелостници имат по две пълни шестици.

Разпознаване на откъс от ”Майце си“ на Христо Ботев и два въпроса за правопис и пунктуация са затруднили най-много зрелостниците. Малко над 40% от зрелостниците са разпознали Ботевата творба.

По две отлични оценки са получили 4700 ученици. Традиционно най-много слаби оценки има по предметите география и история.  Най-масовата оценка, получена от зрелостниците е „добър”. Всеки трети ученик има четворка.

Най-много са двойките по история и география, а най-много шестиците на изпита по английски език.

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева коментира, че като цяло резултатите са съизмерими с предишни години и няма драстични промени в успеваемостта на учениците, изключвайки Кърджали. МОН обмисля промяна във формата догодина.

1 КОМЕНТАР

  1. Браво на Английската в Пловдив! Това се казва стандарт! И фирмите трябва да се замислят за корпоративни езикови обучения. Така лесно служителитеще си повишат квалификацията.

Коментарите са затворени.