Перущица е с най-много неграмотни на възраст 15-24 години – те са 28 процента от жителите на общината. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика, в който се прави оценка на разпределението на неграмотните по общини и по възрастови групи.

Неграмотността е най-често срещана сред хората в активна трудова възраст, особено в Югоизтока. Анализаторите подчертават, че за връщането на по-възрастните към усвояването на фундаментални умения като четене и писане отговорност трябва да имат бюрата по труда и работодателите.

В анализа на Института за пазарна икономика се подчертава, че заради подобрения обхват в образователната система, делът на неграмотните сред населението под 14-годишна възраст е относително нисък за цялата страна – 1,26%, но достига 11% в община Твърдица, и по 10% в Крушари и Мъглиж.

Има няколко видими клъстера с висока неграмотност сред децата в училищна възраст – в района на Сливен и Ямбол, както и край Кърджали, Добрич и Силистра. На тези места училищното образование все още видимо среща проблеми с обхващането на всички деца, както и с качеството на образование, посочват анализаторите.

В групата 15-24 години се оформя клъстер в района на Ловеч, както и няколко общини около Пловдив.

При 25-34-годишните това географско разпределение се запазва, има значително по-висок дял на неграмотните в малки общини около Пловдив и Стара Загора, както и отделни общини по границата със Сърбия.

В групата на 35-44-годишните е най-високият среден дял за страната – над 1,6 на сто, като той е значително по-висок практически в цялата Югоизточна и Североизточна част, в значителни части от Северния централен район, като има значително струпване на общини с над 10% неграмотни в районите на Сливен, Ямбол и Стара Загора.

Разпределението е аналогично и при 45-54-годишните, където средната стойност за страната е близо процент и половина. Сред по-възрастните неграмотните намаляват до под 1% за групите на 55-64 и 65 и повече години, като и те следват аналогично географско разпределение.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.