Теодосий Спасов на откриването на бюста на проф. Асен Диамандиев.

Поставиха бюст на създателя на Академията проф. Асен Диамандиев в централното фоайе на висшето училище

Кавалджията Теодосий Спасов и гъдуларят Пейо Пеев на откриването на бюста на проф. Асен Диамандиев.

С концерт-спектакъл ще отбележи 45-годишнината от основаването на катедрата по хореография Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Събитието е на 28 ноември от 19.00 часа в Дома на културата и ще събере на сцената студенти и преподаватели от специалностите „Българска народна хореография“, „Балетно изкуство“ и „Съвременни танцови техники“. В концерта се включени произведения на проф. Кирил Дженев, проф. Петър Луканов, проф. д-р Даниела Дженева, проф. д-р Антон Андонов, доц. д-р Желка Табакова. Гости на честването ще бъдат танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Тракия“, Щатен танцов ансамбъл при АМТИИ и солисти от балета на Софийската и Старозагорската опери.

Катедра “Хореография” е основана през 1974 г. от класика на българската хореография проф. Кирил Дженев, който за първи път в България поставя началото на висше хореографско образование със специалността „Хореографска режисура”, преименувана по-късно в “Българска народна хореография”.

През 1994 година проф. Петър Луканов, в качеството си на ръководител на катедрата, открива специалността „Балетно изкуство”. Тя се развива изключително убедително и освен високо ерудирани преподаватели от България, привлича за лектори световноизвестни педагози като проф. Ирина Трофимова, проф. Наталия Тарасова, Марина Абдулаева, Име Далберг.

Третата хореографска специалност към катедрата е „Съвременни танцови техники“.

Само преди ден АМТИИ откри скулптура на своя създател проф. Асен Диамандиев. Бюстът, дело на преподавателя в академията доц. Свилен Костадинов, е поставен в централното фоайе на висшето училище. На церемонията прозвучаха произведения на патрона, изпълнени от Теодосий Спасов-доктор хонорис кауза на АМТИИ, в дует с гъдуларят Пейо Пеев и Академичния народен хор.