106 години от рождението на своя патрон – проф. Асен Диамандиев, отбелязва днес Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Големият композитор и педагог, използва авторитета си на музикант и общественик, за да открие  през 1964 г. в родния Пловдив първото извънстолично висше училище по музика. Тогавашният Висш музикално-педагогически институт прераства в академия по изкуствата.

На името на патрона се учредява отличие за изявени студенти. Първите трима наградени със специален диплом и финансови средства, са от трите факултета – Мартин Даскалов от „Музикална педагогика“, Яна Демирова  от „Музикален фолклор и хореография“ и Христо Михов от „Изобразителни изкуства“.

На проф. Асен Диамандиев е посветена и изложбата ,,Изкуство по време на пандемия“. Проекти и рисунки от работния процес на студентите в специалност „Дизайн на облеклото“ могат да бъдат разгледани от днес в новата разкрита археологическа зала, т.нар. Източен сектор на Античния стадион на Филипопол (под сградата на магазин H&M на Главната улица). Изложбата е по програма „Пловдив за младите“ към Община Пловдив.

„С подкрепата на фондация „Откривай и развивай“ имаме възможност да покажем и разкажем на публиката как протича процесът на обучение във време на изолация и как намираш вдъхновение, за да създаваш изкуство по време на криза. Въпреки, че контактът ни бе ограничен до светещия монитор, ние създадохме наша виртуална академия и не спряхме да търсим методи за качествено обучение на младите творци“, обяснява преподавателят доц. д-р Динка Якимова-Касабова.

Изложба с академичните издания за 2020/2021, организирана от академичната библиотека, е третото събитие, посветено на празника. В библиотеката са показани сборници от Пролетни научни четения 2020; Международната научна конференция „Еволюция срещу революция“ – 2020; Годишник – 2020, сборник с доклади от Международната научнопрактическа конференция „Управленски и маркетингови проблеми в изкуството“; четирите нови броя на академичното издание АртСпектър; продукцията на новосъздадената Академична библиотека.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.