106 години от рождението на своя патрон – проф. Асен Диамандиев, отбелязва днес Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Големият композитор и педагог, използва авторитета си на музикант и общественик, за да открие  през 1964 г. в родния Пловдив първото извънстолично висше училище по музика. Тогавашният Висш музикално-педагогически институт прераства в академия по изкуствата.

На името на патрона се учредява отличие за изявени студенти. Първите трима наградени със специален диплом и финансови средства, са от трите факултета – Мартин Даскалов от „Музикална педагогика“, Яна Демирова  от „Музикален фолклор и хореография“ и Христо Михов от „Изобразителни изкуства“.

На проф. Асен Диамандиев е посветена и изложбата ,,Изкуство по време на пандемия“. Проекти и рисунки от работния процес на студентите в специалност „Дизайн на облеклото“ могат да бъдат разгледани от днес в новата разкрита археологическа зала, т.нар. Източен сектор на Античния стадион на Филипопол (под сградата на магазин H&M на Главната улица). Изложбата е по програма „Пловдив за младите“ към Община Пловдив.

„С подкрепата на фондация „Откривай и развивай“ имаме възможност да покажем и разкажем на публиката как протича процесът на обучение във време на изолация и как намираш вдъхновение, за да създаваш изкуство по време на криза. Въпреки, че контактът ни бе ограничен до светещия монитор, ние създадохме наша виртуална академия и не спряхме да търсим методи за качествено обучение на младите творци“, обяснява преподавателят доц. д-р Динка Якимова-Касабова.

Изложба с академичните издания за 2020/2021, организирана от академичната библиотека, е третото събитие, посветено на празника. В библиотеката са показани сборници от Пролетни научни четения 2020; Международната научна конференция „Еволюция срещу революция“ – 2020; Годишник – 2020, сборник с доклади от Международната научнопрактическа конференция „Управленски и маркетингови проблеми в изкуството“; четирите нови броя на академичното издание АртСпектър; продукцията на новосъздадената Академична библиотека.