Академията откри новата академична година с концерт на Античния театър

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство стартира днес учебните занятия, като обучението ще е хибридно – индивидуалните часове – присъствено, като се допускат и групи с до 8 студенти, а лекциите – онлайн.

58-та академична година бе открита официално днес на Античния театър с концерт на възпитаниците на факултета по музикален фолклор и хореография.

„Предишната година доказа, че е възможно за изключително кратко време да мобилизираме силите си и да приспособим учебния процес в условията на несигурност, превърнахме изпитанието във възможност и добавена стойност“, обърна се към присъстващите гости, преподаватели и студенти ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак. Тя отчете засилен интерес към специалностите на Академията, доказателството за което е оспорваният прием.

„Наши студенти и докторанти бяха отличени с първи награди и златни медали за особени заслуги и високо майсторство на редици престижни конкурси в Европа, Азия и Америка. Академията показва творби в постоянно действащи онлайн вернисажи, а годишните изложби на факултет „Изобразителни изкуства“ и сега могат да бъдат видени във Фейсбук страниците на АМТИИ и Старинен Пловдив, след като са се радвали на изключителен интерес в изложбените пространства на знакови галерии в Пловдив“, каза още проф. Новак.

В обръщението си към първокурсниците тя ги предупреди, че малките улички в Стария град, които ви водят към Академията, са стръмни и не особено гладки, но разкриват божествени гледки, които вдъхновяват артиста и му дават импулс да твори. Ректорът ги призова да бъдат смели и да възпитат у себе си онези качества, които отличават хората на изкуството – самостоятелност, борбеност, инициативност и непримиримо търсене на истината.