Пловдив е и аграрна столица на България, каза ректорът проф. Димитър Греков и връчи на дипломата картина от Стария град

Ректорът проф. Димитър Греков,посланик Рийс и изпълнителният директор на "Америка за България" Десислава Тальокова чуха студентския химн за старта на програмата.
Ректорът проф. Димитър Греков,посланик Рийс и изпълнителният директор на “Америка за България” Десислава Тальокова чуха студентския химн за старта на програмата.

 

Американският посланик Марси Рийс даде старт на новия магистърски курс по агробизнес и предприемачество днес в Аграрния университет. Проектът е съвместна инициатива на пловдивското висше училище, Института па аграрна икономика и Колежа по земеделие, храни и природни ресурси към университета Мисури, САЩ. Програмата се осъществява с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.

„ Това ще даде възможност на студентите да се запознаят с американските идеи, американското мислене за земеделието и предприемачество. Българо-американските отношения са много добри и този обмен е още една стъпка в двустранните отношения. С нарастване на необходимостта от храна в световен мащаб се поставят нови изисквания пред аграрната наука”, каза Рийс в обръщението към студентите магистри. Десет от тях, които в процеса на обучение се окажат най-мотивирани и покажат добри резултати, ще отидат на двуседмичен стаж в САЩ. В словото си посланик Рийс се върна назад във времето и разказа своя лична история, когато се наложило да прекара една седмица със семейство фермери в Айова, които обмисляли идеята да стартират собствен бизнес, и впоследствие се оказали успешни предприемачи. Тя изрази увереност, че и новото начинание си струва и ще се окаже добра идея, стига студентите да участват активно.

„Обичайте своята благородна професия и превърнете мечтите си в реалност. Нашият университет се утвърди като център на аграрната наука с доказано високо ниво на научните изследвания и с тясно сътрудничество с практиката”, каза в приветствието си ректорът на Аграрния университет порф. Димитър Греков. Той поднесе картина с изглед от Стария град на нейно превъзходителство с уточнението, че Пловдив е културната и аграрна столица на България. Огромен букет червени рози бе жестът от страна на студентите към посланик Рийс.

 

Почетен плакет пък получи изпълнителният директор на фондация „Америка за България” Десислава Тальокова, с чиято финансова подкрепа се реализира проектът. Самата тя е посещавала университета Мисури благодарение на департамента по земеделие в САЩ и увери българските студенти, които успеят да се класират в призовата десятка, че бъдещата визита ще им остане за цял живот.

Общо 260 студенти магистри започнаха днес обучение в 17 магистърски курса по направленията растениевъдство, животновъдство, екология, икономика и туризъм.

1 КОМЕНТАР

  1. Посланик Рийс ми изглежда малко кривогледа, може и да е недоспала…. Ама както и да е важното е да дава парите и да изчезва ! > 🙂

Коментарите са затворени.