150 деца пристигат под тепетата за среща на мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно”. Пътуващи сандъчета пътешестват из училища, детски градини и читалища

 

Алея на книгата, литературни срещи, ателиета, обучения, дискусии, инсталации, изложби и летни читални на открито оформят програмата на фестивала „Пловдив чете”.  17-то издание на литературния форум, чийто домакин и организатор е издателство „Жанет 45“, започва на 10 юни. Събитието е част от Културния календар на града.

Шатрите на 40 издателства ще бъдат разположени на Малката главна. 20 от тях ще представят свои автори и книги. В афиша на фестивала са заложени срещи с чуждестранни писатели от Холандия, Румъния, Испания. Всички събития от програмата са с вход свободен.

Официалното откриване е на 11 юни от 20 часа на Античния театър, когато ще бъде връчено отличието „Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия, и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Публиката се наслади на музиката на Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова и Орлин Павлов. На сцената с тях ще бъдат Мирослав Турийски, Александър Леков и Младен Димитров.

На 14 юни от 17 часа е връчването на Националните литературни награди “Христо Г. Данов” в къщата музей на родоначалника на книгоиздаването.

На 12 юни от 19 часа в Камерната зала на Драматичния театър издателство „Жанет 45“ ще отбележи своя 30-годишен юбилей с „Вечер на Божана Апостолова“ и книгите й „Сама и обща – 75 стихотворения“ и „Завръщането на визона“. Специален проект на издателство „Жанет 45“ е инсталацията на визуалния артист Петко Танчев.  „Забравените думи“ ще бъде показана във FLUCA – Австрийски културен павилион.

Наред с множеството литературни срещи, ателиета, обучения и дискусии, за първи път в рамките на „Пловдив чете“ ще се проведе и лятната читалня на открито в Цар-Симеоновата градина. По време на фестивала под тепетата пристигат 150 деца от цяла България, които ще се съберат на среща на мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“. Те ще се срещнат с автори, чиито книги са прочели.

По време на форума в града ще се събират книги и за друга инициатива на организаторите от „Жанет 45“ – пътуващите сандъчета на „Пловдив чете“. След като се оформят 10 такива, те ще тръгнат на пътешествие между училища, читалища и детски градини, за да имат повече деца достъп до най-новите книги.

“Уча в Пловдив” е медин партньор на събитието.