Трима ученици на ЕГ „Иван Вазов”, шампиони от Френската, Математическата, Търговската, Спортното училище и СУ „Патриарх Евтимий” влязоха в призовата десетка и бяха отличени на Бала на спортиста

Александра Начева със своя треньор Стойко Цонов. Отличията й бяха връчени от кмета Иван Тотев и зам.-кмета Георги Титюков.

Надеждата на леката ни атлетика Александра Начева очаквано бе избрана за най-добър млад спортист на Пловдив. 11-класничката от ЕГ “Иван Вазов” получи най-много точки в анкетата на Община Пловдив, след като направи невероятен сезон – спечели титли от младежката олимпиада и световното до 20 години и грабна сребро от европейското до 18 години в тройния скок. Преди броени дни тя бе титулувана за „Изгряваща звезда на Балканите” на тържествена церемония в гръцката столица. Тази вечер Алекс бе удостоена от кмета Иван Тотев и със специална награда за изключителни постижения през годината, а след обявяването на името й цялата зала стана на крака.

На тържествената церемония по награждаване на най-добрите спортисти тази вечер в Грандхотел Пловдив стана ясно, че за топ 10 са били номинирани общо 25 млади състезатели.

Второто място бе отредено за стрелеца Кирил Киров, който стана шампион от младежката олимпиада при смесените отбори. Златният медалист на 10 метра пистолет е възпитаник на СУ „Патриарх Евтимий”. Трети се нареди таекуондистът Божидар Матов – европейски шампион на спаринг. Той пък е ученик във Френската гимназия.

12-класничката от Спортното училище Диана Петкова  (спринт, плуване) се класира четвърта. През тази година зрелостничката подобри републиканския рекорд на 50 метра свободен стил и зае шесто място на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.

Каратистът Ноел Николов се нареди на пета позиция в класацията. Ученикът от ЕГ „Иван Вазов” също учи испански като Алекандра Начева, но това не му попречи да стане втори на европейското първенство за юноши в категория до 80 килограма.

Талантливата шахматистка от Търговската гимназия Виктория Радева бе класирана на шесто място. 17- годишното момиче завоюва републиканската титла за жени по шахмат за 2018 година и така стана една от най-младите шахматистки в България сред жените и най-младата пловдивчанка, завоювала първо място при жените.

Седмата позиция бе за Моника Ботева – спортна стрелба.

Бившият възпитаник на Спортното училище, а сега студент в специалност „Физическо възпитание” на ПУ Димитър Христов (сумо) се нареди осми.

Европейският шампион по авиомоделизъм Никола Радков получи награда като класиран на девета позиция. Той е възпитаник на Математическата гимназия .

ЕГ „Иван Вазов” попадна за трети път в десетката с Мария Филипова (карате). Бронзовата медалистка от европейското учи впаралелка с италиански.