Момичетата от СУ „Любен Каравелов“ ще създават защитено пространство, в което се чува младежкият глас на Пловдив

Учебната година за Александра Хаджиева и Аделина Налбантова от СУ „Любен Каравелов“ стартира преди седмица. Осмокласничката Алекс и Ади, която ще е в 9 клас, се включиха в едноседмичното еденно училище по националната програма за младежи „Мегафон“. За членство в програмата към Националната мрежа за децата кандидатстваха ученици от организации, чиято мисия е свързана с подобряване средата на живот и личностно развитие на младите хора в страната. Конкретната мисия на „Мегафон“ е овластяване на младежите чрез разпространяване и прилагане принципите на Конвенцията за правата на децата, ратифицирана в България преди 31 години.

Алекс и Ади ще работят за създаване на защитено пространство в училище, в което ученици, учители и родители ще разговарят и дебатират по важни за тях и общността теми и проблеми. Фокус на проекта са именно детските права и тяхната защита, прилагането им в училище и извън класната стая.

По време на едноседмичното обучение учениците развиваха различни умения, създаваха концепции за своите бъдещи проекти като членове на програмата. В рамките на следващите две учебни години Александра и Аделина ще бъдат част от проекта, който цели включване на ученици и младежи в разговорите за местни политики, национални приоритети и глобални предизвикателства.

„За учениците и младежите  и израстването им като общностни лидери е ключово умението да комуникират и работят в екип, което се постига с изграждане на ценности, стъпващи върху идеите за равноправност, честност и лична отговорност“, коментира преподавателят по математика и възпитаник на „Заедно в час“ Георги Стоев. На него се дължи подготовката на двете момичета и изборът им за участие в програмата.

Участниците в „Мегафон“ подготвят голяма ноемврийска конференция под наслов „Voice it“ или „Имаш думата“, която ще се осъществи за шести пореден път с подкрепата на Национална мрежа за децата и МОН.