10-класничката триумфира на първенството за юноши и девойки до 20 години във Финландия

10-класничката от ЕГ „Иван Вазов” Александра Начева грабна световната титла в тройния скок на първенството за юноши и девойки до 20 години в Тампере (Финландия). 16-годишната пловдивчанка, която преди седмица стана втора на Европейското до 18 години, записа личен рекорд след 14.18 метра и ликува с българския флаг на пистата. Резултатът на Начева, която наесен ще е 11 клас, е и най-силното постижение за годината в световен мащаб.

Пловдивчанката стартира с фаул, но при втория си опит регистрира най-високия резултат. При третия обаче постигна 13.62 метра. Начева не се възползва от възможността да направи четвърти и пети опит, а след като стана ясно, че няма кой да я измести от върха, шестният стана безпредметен.

Последната световна титла на България в тази възрастова група е отпреди 12 години. През 2006 година Тезджан Наимова ликува на 100 и 200 метра в Пекин.

Втора след Начева остана Мариела Сантош от Бразилия с 13.81 метра, а трета е кубинката  Давислейди Веласко с 13.78 метра.

През май тази година Александра оглави световната ранглиста за сезона при девойките под 18 години. Руската гимназия ликува, а от ръководството обещават да посрещнат своето златно момиче подобаващо на първия учебен ден.