Двамата щастливци от ОУ „Райна Княгиня” от СУ „Братя Миладинови” ще участват на Space Camp Turkey в Измир

Двама пловдивски ученици спечелиха пълни стипендии за участие в  Международния космически лагер Space Camp Turkey в Измир. Средствата са осигурени от Община Пловдив, а официалното награждаване на победителите ще бъде на 30 май. Щастливците са 12-годишната Александра Бойкова от ОУ „Райна Княгиня” и 10-годишният Даниел Илиев от СУ „Братя Миладинови”. Стипендията покрива разходите по 6-дневния престой, храната, таксата за участие и пътуването на децата и е в размер на 1250 долара.

Конкурсът се проведе извън редовната годишна програма за набиране на участници за Space Camp Turkey, в рамките на сътрудничеството между Община Пловдив и Център за творческо обучение в областта на образованието и иновациите. В него взеха участие 17 ученици между 9 и 15 години от пловдивските училища.

За доброто си представяне награди ще получат също Христина Христозова от СУ „Св. Патриарх Евтимий“ и Радостина Михайлова от СУ „Христо Г. Данов”.

Всички останали участници в конкурса на Община Пловдив са класирани за Space Camp Turkey и могат да участват след заплащане на съответната такса. Това са:  Никола Колев, Георги Кацаров, Елеонора Конарска, Ивайла Русенова, Борис Янакиев, Симона Аджемян, Биляна Димитрова, Дарин Терзиев, Александра Ладжева, Теодор Василев, Мария Иванова, Зорница Петкова, Димо Димов, Георги Милков, Борислав Гьочев.

Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в Измир, Турция. Лятната програма развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други.

Две пълни стипендии осигурява и Община Първомай за Калояна Налбантова и Виктория Ксьосева. Михаела Ячева от Раковски пък печели стипендия в размер на 10 на сто от таксата в същинския конкурс.

Темите за есета и видео есета за кампания Space Camp Turkey 2018 г. бяха: Създадено за Космоса – използвано на Земята, Космическите пионери и Спорт в Космоса.