Учениците от СУ „Ч. Храбър” попълниха фонда на училищната библиотека. Наградиха победителите в литературния конкурс „Българино, знай своя род и език”

Училището подари „История славянобългарска” на Ибис Гонзалес – директор на Кубинския институт за приятелство с народите

dsc01059

Книга на български автор за училищната библиотека дариха учениците от СУ „Черноризец Храбър”. Акцията бе организирана в навечерието на Деня на будителите за попълване на фонда. Децата се събраха в двора и вдигнаха високо изданието, което са избрали да донесат, под звуците на популярната възрожденска песен „Къде си, вярна ти, любов народна”. Училището насърчава четенето, като дворът е пълен с беседки, които служат като читални и класни стаи на открито. То бе първото, което измисли и измайстори малките цветни къщички, пълни с книги. Всеки ученик може да избере четиво, но условието е да остави друга книга на мястото на взетата от него. Във фоайетата са обособени кътове за четене, а на третия етаж  има читалня.

След като постави призива на Паисий: „Българино, знай своя род и език” на покрива на сградата като неонов надпис, училището организира литературен конкурс под това мото. Първата награда за възрастова категория 1-4 клас грабна Мартин Иванов, а Цветелина Михайлова е победител сред учениците от 5 до 8 клас. Номер едно сред учениците от 9 до 12 клас се оказа Наталия Енева. Специални награди за най-добро оформление на творбите си получиха Георги Гончев и Георги Влахов от 3 а клас и Тодор Вълков от 2 б клас.

dsc01113

По повод Деня на будителите гост на училището бе директорът на Кубинския институт за приятелство с народите Ибис Гонзалес. Поканата отправили петокласници, които изучават испански като ЗИП. Специалният дар за нея бе Първа Харитонова преправка на “История славянобългарска”.

dscf9864