Първокурснички от специалност „Акушерка“ дариха кислородни палатки и инхалатор на УМБАЛ „Свети Георги“, съобщиха от лечебното заведение.

Пет различни по размер кислородни палатки за новородени и инхалатор вече са предоставени на Интензивния сектор на отделението по неонатология към Клиниката по акушерство и гинекология.

С благородния жест студентите от Медицинския университет отбелязаха своя първи професионален празник – Международния ден на акушерката. Днес в болницата са се родили 4 бебета. Дарението е на обща стойност над 1000 лева.

„Идеята се появи спонтанно, след това целият курс се включи в събирането на средствата“, сподели една от инициаторките Анжела Алексиева.

Студентите провеждат редовната си клинична практика в същото лечебно звено на УМБАЛ „Свети Георги“ и са се консултирали с персонала от какво има нужда Интензивният сектор, където се лекуват тежки случаи на новородени от цяла Южна България.

„Кислородните палатки за насищане на въздуха с жизненоважния газ са с различни размери – за недоносени и доносени бебета. Ще ни бъдат от голяма полза. Изключително благодарни сме на дарителките“, каза старша акушерка Блага Байлова.

За целия персонал имаше почерпка от дарителките, както и ръчно изработени сувенири от хора с увреждания от Раковски.

„Аз се насочих към акушерството, след като родих. Мисията на тази благородна и всеотдайна професия е да прави хората щастливи“, казва Анжела.