dsc08501

“За своите 29 години съм постигнал, смея да кажа, доста. Работя това, което харесвам, пътувам и съм сред вас, за да ви разкажа, че в България могат да стават готини неща. Да ви уверя, че човек може да сбъдне мечтата си тук“.

Така започна срещата на Велизар Величков, известен също като Супер визо – един от участниците в „Походът на вдъхновителите“, с учениците от XII а клас в СУ „Софроний Врачански“. „Походът на вдъхновителите“ е инициатива, която дава възможност на ученици, учители и родители да се срещнат с успели и утвърдили се специалисти от IT сферата. Мотото е „Аз мога – тук и сега“.

Точно преди 10 години Велизар завършва тракийското училище, по-популярно като 60-класното. Приемат го „Актьорско майсторство” в НАТФИЗ. Снима се в редица сериали и филми, като „Домашен арест“ по bTV  , „Недадените“ по БНТ, „Слънчево“, както и в американски продукции. 7 години е част от трупата на Младежки театър „Николай Бинев“.

1331211052

От ученик е запален по информационните технологии. От 2010-та се занимава с една от най-големите платформи за услуги и търговия в интернет Grabo.bg като търговски директор и партньор. Малко по-късно той и партньорите му създават и Trendo.bg.

В България липсва последователна политика за насърчаване на предприемачеството, особено що се отнася до младите хора, които желаят да развиват собствени инициативи, да създават добавена стойност към икономиката под формата на работни места, услуги и продукти. В същото време предприемачеството се възпитава, подпомага и развива във всички работещи държавни модели по света, казва Велизар.
Освен успешен предприемач и вдъхновител, той е човек с чувство за хумор и дар слово, който увлекателно и забавно умее да представя идеите си и да насърчи най-младите да мечтаят и да следват целите си.

Срещата протече в приятелска атмосфера, но имаше сериозни послания: „Учете, защото това, което получавате в училище, са базови знания, без които не можете. Когато си поставите цел, бъдете упорити и смели. Трябва да опитвате и да не се страхувате от провал”, насърчи зрелостниците бившият кадър на „С.Врачански”.

Голямата му страст били пътешествията. Тийнейджърите ахнаха, когато им каза, че до момента е ходил в 34 държави на 5 континента. И слушаха с изумление историите за пътуванията в Андите до Мачу Пикчу, за изкачването на най-високия връх в Африка – Килиманджаро. Смяха се на чудатостите и странностите в Тайланд ина къпането в Колумбия в баня без покрив, когато вали градушка.

Как да стартират собствен бизнес, какви източници на финансиране да намерят, когато нямат собствен капитал, бяха част от въпросите, с които учениците атакуваха Велизар. Той ги насърчи, че ако имат достатъчно оригинална идея и бизнес план, могат да кандидатстват по start up програми.