Отбор на СУ „Любен Каравелов“ разработва кампания за информационна грамотност и лего робот, състезава се за финансиране с ученици от 8 града

„Потопени сме в океан от информация, имаме възможност да споделяме мисли и идеи с цял свят за секунди. Това е прекрасно, но то върви с чувството за отговорност. Проверявайте фактите, не допускайте да ви манипулират, недейте да разделяте света – той и без това е достатъчно разделен!“

Това послание отправи към ученици от 8 града първият български актьор, качил се на сцената на „Оскари“-те по време на 91-вата церемония, Димитър Маринов. Продукцията „Зелената книга“, в която той участва, спечели наградата за най-добър филм. Виртуалната среща, в която той се включи от дома си в Калифорния, се състоя в рамките на хекатон за медийна и информационна грамотност. Проектът се реализира по програма „Еразъм+“ в партньорство с участници от България, Италия, Франция, Словения, Хърватска. Целта е да бъдат споделени добри практики в сферата на медийната грамотност и критично мислене, както и да бъдат инициирани кампании в мрежата.

Българските участници, сред които е и пловдивското СУ „Любен Каравелов“, получиха задача в рамките на шест дни да изготвят проект за онлайн кампания и да опишат как ще го реализират. Предизвикателството към осемте училища от страната е да успеят да го защитят пред жури за 7 минути. Денят Х е 2. февруари. Критериите, по които ще бъдат оценявани, са реалистичност на целите и яснота на посланията, планирано ли е авторско съдържание, като най-голяма тежест ще има техническото изпълнение – социални мрежи, платформи, блогове, сайтове. Ще се поощряват кампании, които обхващат не само ученици, но и възрастни.

„Нашата цел е да създадем кампания, чрез която да подсигурим кибер увереност, информираност и сигурност на близки, приятели и съученици в интернет пространството и в средата, в която живеем и учим. Планираме кампанията да е с максимален обхват, с различни инициативи и информационни рубрики за учениците от гимназията и прогимназията. По-малките ще бъдат включени в ролеви игри,  поставящи ги в ситуация, в която са части на компютърна система и при тях влиза вирус. Заложили сме образователни игри за гимназистите, които изискват решаване на проблем, предвиждаме гости за споделяне на опит“, обяснява ръководителят на пловдивския отбор и преподавател по информационни технологии Божидара Илиева.

Освен, че ще изготвят плакати и брошури, учениците от СУ „Любен Каравелов“ си поставят амбициозната задача да създадат лего роботче, което да е символ на кампанията. То ще бъде програмирано да танцува и да се движи на фона песен. Идеята е песента да стъпва на популярна мелодия, но да е с авторски текст с послание.

Отборът, класиран на първо място, ще получи 3500 лева за реализация на кампанията. За отборите на второ и трето място се предвиждат, съответно, 3000 и 2500 лева. Финансиране от 2000 лева е определено за отбора на четвърта позиция. По 1500 лева ще получат тимът на пето място и този, който грабне наградата на публиката.

След два месеца – времето, в което учениците трябва да осъществят кампанията си, ще има ново съревнование, което ще определи отбора, реаризирал най-успешно проекта си.