Три награди бяха присъдени на заслужили преподаватели на тържеството по повод 50-ия юбилей на СУ „Никола Вапцаров“

Директорът Елена Александрова отличава участниците в конкурсите по повод юбилея.

Актрисата Радина Думанян връчи отличието „Почетен Вапцаровец” на своя пръв учител по литература. Биляна от сериала „Откраднат живот” се качи на сцената на читалище „Христо Ботев”, за да стане част от тържеството по повод 50-ия юбилей на СУ „Никола Вапцаров”. Тя е възпитаник на школото, затова избра да се върне назад във времето и рецитира стихотворение, с което е участвала в школски празници.

„Изключително съм щастлива, че мога да връча награда на човека, който ме е вдъхновявал и възпитал любов към литературата”, обърна се Радина към преподавателя доайен Ирина Гинева. Тя има 38-годишен стаж зад гърба си, 26 от които във „Вапцаров”.  Директорът Елена Александрова я определи като въплъщение на емоцията и стожер на грамотността, а Гинева толкова се развълнува от жеста, че предпочете този път да не говори.

„Преди години поставихме началото на връчване на отличието с Христо Стоичков, който е сред звездните наши ученици”, припомни Александрова и връчи втората награда на дългогодишния преподавател по математика Христина Франгова-Атанасова.

Със званието „Почетен Вапцаровец” се окичи и Весела Божкова – родител, член на Училищното настоятелство, преподавател по английски език.

Радина, която е носител на театралната награда „Аскеер” за изгряваща звезда, призова учениците да се уважават помежду си и да изграждат такива взаимоотношения, които ще ги направят приятели за цял живот.

По повод годишнината училището беше удостоено с почетния знак на район „Северен”. Кметът Стоян Алексиев връчи плакета с пожелание към учениците да бъдат достойни последователи на патрона си. Припомняме, че през май школото получи за втори път Почетен знак на Пловдив във връзка с половинвековния юбилей, а директорът Елена Александрова бе наградена от Регионалното управление на образованието.

Облечени в моряшки униформи и с тениски с лица на Вапцаров, момчетата и момичетата от училището припомниха на публиката емблематични стихове и крилати фрази на големия поет.

С поредица инициативи през цялата седмица СУ “Никола Вапцаров” чества патрона си. Проведоха се конкурси за стихотворение, есе, рисунка и лого на училището. Децата твориха на по темите: “Моят диалог с Вапцаров” и “Летял бих със пробна машина в небето”. По повод Международния ден на хората с увреждания и дните против насилието (25 ноември – 10 декември) Зонта – клуб Пловдив, съвместно с експерти от фондация „Джендър Алтернативи”, организираха интерактивна лекция със седмите и осмите класове. Те запознаха учениците с насилието във всичките му форми, превенция, начини за справяне, институции и компетентни органи, към които да се обърнат при такива ситуации. Специалистите акцентираха на агресията в училище и начините за справяне.