Многодетната майка Таня от Шекер махала обяснява, че няма да пусне децата на училище, ако не получи помощи.

Учителите от ОУ „Панайот Волов” тръгнаха на пореден обход из Шекер махала. Баба обяснява, че внукът й учил в Кьолн, но забравила да вземе документ

Многодетната майка Таня от Шекер махала обяснява, че няма да пусне децата на училище, ако не получи помощи.

Ако не взема пари, защо да ги пращам на училище. С този въпрос парира учителка от ОУ „Панайот Волов” майка на четири деца от Шекер махала. Таня се прибрала наскоро от Германия, където припечелвала като чистачка. Работата обаче доста намаляла и нямало как да си плаща наема, затова се върнала. Мъжът на 30-годишната жена, която е абсолютно неграмотна, тъй като никога не е прекрачвала прага на класната стая, починал и сега всички гърла чакали на нея.

„Теменужка се справя добре, няма да я спираш”, обръща се класната на бъдещия 7 б клас Кристина Велкова към майката. Момичето било редовно на училище, понеже не е пътувало зад граница с Таня. Девойката кима, че иска да се види с приятелките, но се жалва от Гошо, който я тормозел.

Седмица преди старта на новата учебна година педагозите от „Панайот Волов” започват повторните обходи на адресите на подлежащите на задължително обучение. Механизмът за връщане на отпадналите ученици в клас действа от миналата година, когато екипи в цялата страна тръгнаха на обиколки, за да издирват неприбраните. Година по-късно равносметката е следната – из махалата, със списък в ръка, са основно учителите. В края на предходната учебна година педагозите са посетили адресите, но сега правят окончателна проверка, за да припомнят, че на 17 септември бие школският звънец.

Освен Теменужка, многодетната Таня се грижи за петокласника Стефан, за Мария, която трябва да е във втори клас, и за Шукрие. Най-малката е на 5, но не ходи на детска градина. Майката обяснява, че няма пари, за да им купи каквото и да било за училище, затова се надява на помощите. За целта обаче не прави нищо – нито е записала децата да учат, нито е ходила в социалните.

Братята Ларс и Тихомир, заедно с братовчед им Румен, който е изявен спортист на училището, хвали го преподавателят Янка Петкова.

Намираме 5-годишния Тихомир и брат му Ларс на прага пред къщата в махалата. Децата са се върнали преди няколко месеца от малко градче край Кьолн, където били заедно с баба си. Анка Генова разказа, че тя се грижи за децата, след като родителите им се развели, и ги взела със себе си в Германия.

Според нея Ларс трябва са бъде записан в четвърти клас, тъй като е посещавал немско училище и се справял добре с четенето, писането и смятането, а освен това рисувал добре. Тя обаче нямала никакъв документ, с който да докаже, че детето е било в училище.

„Патронът ни изгони от квартирата, защото нямахме пари да плащаме. Мъжът ми беше по строежите, но вече не го искат. И дрехите на децата даже не можах да взема, взеха ни ключовете. Нямам документ, но той е много умен – и на български, и на немски чете”, хвали го бабата.

Преподавателят по физическо Янка Петкова, която придружава колежката си по английски, обяснява, че без документ няма как момчето да бъде в четвърти клас, затова ще го върнат обратно в трети. Бабата обаче се инати и се зарича да не го пусне, ако ще повтаря.

„Децата, които са заминали само за лятото и са завършили класа си, ги записваме в по-горния. Но тези, напуснали по време на учебната година, трябва да изкарат още един път същия клас. Някои са посещавали нещо като пансиони, където са опитвали да им преподават езика, но малцина могат да говорят. В Германия, Белгия и Холандия, където основно ходят, те продължават да живеят изолирано, така че децата няма как да овладеят езика”, коментира директорът на „Панайот Волов” Цонка Жиговечка.

Проблемът се утежнява и поради факта, че през лятото те изобщо не общуват на български в семействата си, не четат, нямат социални контакти, затова наесен работата на учителите става още по-тежка.

„Особено в часовете по чужд език”, обяснява Кристина Велкова, която води английски. 33-годишната преподавателка полагала неимоверни усилия да ги научи поне на елементарни думи и фрази, но се налагало първо да ги обяснява на български, а след това на английски. Случвали се и комични ситуации, когато тя задава въпрос на английски, а получава отговор на немски. На български пък се опитвала да ги научи да различават сегашно, минало и бъдеще време, за да може по някакъв начин да им го обясни и на английски. Що се отнася до писането, хлапетата смесвали буквите и ставала абсолютна каша.

Най-големият проблем за учителите обаче остава бумащината. При 5 неизвинени отсъствия, те трябва да напишат четири документа, да наложат наказание, да уведомят родителите, а при задълбочаване на проблема – да докладват и на социалните.

Средствата, които постъпват в училищата по механизма за обхват, ще бъдат вложени за финансови стимули на учителите и за извеждане на децата от махалата. Намеренията на директора Цонка Жиговечка са отличените от седмицата да получават като награда посещение на кино или театър, на концерт или изложба. Предстои среща на директорите на пловдивските училища с деца от малцинствата за дебат по темата.