Ерик Рубин преряза лентата на обновената по договор с военноморските сили на САЩ сграда на ОУ „Душо Хаджидеков”

„Ако в тълпата Лорда в теб опазиш, /в двореца — своя прост човешки смях;/Ако зачиташ всеки, но не лазиш;/ако от враг и свой не те е страх”, рецитираха днес за американския посланик ученици от ОУ „Душо Хаджидеков”. Негово превъзходителство Ерик Рубин преряза лентата на обновената сграда на училището, заедно със зам.-кмета по образование и иновации Стефан Стоянов.

Проектът стартира през 2017 година по договор с Инженерното командване на военноморските сили на САЩ чрез посолството на САЩ у нас. Инвестицията е в размер на 94 000 долара. Сградата, която е на 148 години, е пребоядисана, подновена е електрическата инсталация. Освен фасадата, подменени са външните врати, изграден е нов навес пред главния вход.

„Обновяването на едно от най-старите училища в Пловдив е резултат от добрите отношения между САЩ и България. Инвестирането в училища в България е не само инвестиция в децата, но и в бъдещето на България и просперитета в дългосрочен план“, посочи Рубин.

След като директорката на училището Сузана Джанекова обясни на децата, че това е урок по приятелство и благородство и когато някой иска да направи добро, граници няма, Маргарет и Парашкева от 2. а клас рецитираха на английски и изпяха прочутата детска песничка за десетте пръста. Свой поздрав поднесоха и третокласниците, а танцовият състав „Венче” изигра „На мегдана”. Тържеството завърши с „Една българска роза” в изпълнение на вокална група „Усмивки”.