Всеки от седемте кабинета в центъра е с уникален дизайн и име спрямо дисциплините, които се преподават

„Учете всичко, дори на пръв поглед да ви се струва ненужно. Ако не разбирате защо, попитайте вашите учители, те трябва да могат да ви обяснят. Работил съм доста в областта на хранителните технологии и ви уверявам, че между физикохимията, неорганичната химия, физиката и хранителните технологии има изключително много общи теми, а към това прибавяме и новите технологии, които дават още по-големи възможности“.

Така насърчи учениците от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника министърът на образованието акад. Николай Денков, който днес преряза лентата на новия STEM център, заедно със зам.-кмета по образование в община Пловдив Стефан Стоянов. Училището печели 300 000 лева по национална програма на МОН, съфинансирането е в размер на 40 000 лева.

Всеки от седемте кабинета в центъра е с уникален дизайн и име спрямо дисциплините, които се преподават. Оборудвани са с електронни микроксопи, хромбуци, проектори, дигитални камери за създаване на съдържание. Фоайето е превърнато в място за социализация, където ще могат да се представят проекти и са обособени две малки библиотеки със специализирана литература.

„В кабинетите вече се провеждат мултидисциплинарни и трансдисциплинарни уроци. Създадени са прекрасни условия за експериментална лабораторна работа – учениците усвояват знания и формират умения на базата на диалога между две и повече дисциплини: математика, физика, химия, английски език, както и специалните предмети. Нашите усилия са насочени към формиране на професионални им компетентности в областта на хранително-вкусовата промишленост, съчетано с дигиталните технологии“, поясни директорът на гимназията инж. Людмила Ганчева.

Защо е важно да се проверява твърдостта на водата? Защо слагаме мая в тестото и какви химични процеси протичат при втасването? Какво прави закваската? Къде намира приложение знанието за епидермиса? Отговори на тези въпроси получи министърът на образованието. След като откри центъра, той влезе в часовете на различни класове и наблюдава химични опити.

Министър Денков заяви, че тази година завършват дейностите по националната програма за изграждане на STEM среда, по която са били планирани и финансирани над 300 центъра. Повече средства по нея не се предвиждат, защото по Плана за възстановяване и устойчивост има бюджет за изграждане на STEM кабинети във всички останали училища.

„В момента работим по методиката за кандидатстване, а от училищата се иска да подготвят добри проекти максимално бързо, които да бъдат финансирани, защото средствата трябва да се усвоят за няколко години. Сумите са подобни като при националната програма“, уточни министърът.