„Системата за акредитация е изкривена и не работи добре“, коментира на среща с ректори в Пловдив министър-председателят

Заявка за рестарт на идеите за промени във висшето образование с цел повишаване на качеството даде днес министър-председателят акад. Николай Денков. Домакин на срещата по повод новата методика за оценка при акредитация на висшите учебни заведения в България бе Аграрният университет. На нея присъства и проф. Елиза Стефанова – председател на Националната агенция за оценяване и акредитация.

В обръщението си към представителите на академичните среди премиерът Денков заяви, че идва време в дневния ред на обществото ни отново да влезе темата за качеството на висшето образование. Той не спести критиките относно системата за акредитация, като посочи редица пропуски, в това число и при атестацията на преподавателите.

„Системата за акредитация е изкривена и не работи добре, сега повечето висши училища получават оценка между 9 и 10, а знаем, че това е нереално. По тази логика нека да пишем на всички студенти шестици, но когато трябва да се реализират, ще се окаже различно. Ако сме добри във всичко, няма към какво да се стремим“, коментира акад. Денков. Правилната според него философия е да се тръгне с обективни показатели по логиката на Рейтинговата система.

Той бе категоричен, че дебатът ще продължи, защото “всички промени имат за цел да се повиши качеството на обучение, а това става чрез финансиране”.

Министър-председателят призова ректорите от Пловдив за рестарт на разговора за атестирането на преподавателите и актуализация на минималните изисквания, както и за т.нар. Концепция за коопериране на висшите училища. Като побърза да уточни, че става дума за доброволно обединение, което цели да даде възможност на по-малките вузове да се обединят. Като едно от основните причини за „размразяване“ на идеята той посочи броя на кандидат-студентите, който започва да намалява с изключително бързи темпове.

„По-добре е да решим какво правим, когато сме в добра форма, а не в криза. От години няма решение за капиталовите разходи, а всяко учебно заведение има наболели проблеми за решаване. За да сложа край на спекулациите, ще кажа, че при евентуално коопериране си запазвате историята, но като даваме средства за спортен комплекс, например, той ще е за студентите от три университета“, уточни акад. Денков.

По препоръка на ЕК България има потенциал за 7-8 изследователски университета. „Направихме го, а какво става с неизследователските“, зададе риторичния въпрос премиерът.

Има отделени държавни средства за изграждане на обща информационна система за всички дейности, свързани с висше образование и наука, в момента се работи по дизайна и конструкцията относно събирането на данни, каза още премиерът. По думите му до две-три години всички печатни документи трябва да изчезнат. Той изрази увереност, че от март ще има възможност да работи по-тясно с ректорите, за да се търсят най-добрите решения по ясно очертаните проблеми, а не да се работи на парче.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.