Областният управител събра културната общественост за Деня на Кирил и Методий, стартира кампания за даряване на ценни книги на библиотеки и читалища

640_38412005bfbbe1c2796a3ae566c0dddc

„Преди 12 века на тази земя е пламнала светлината. Във време, когато България е загивала, тя е намирала сили да изпрати свещенослужители със свещените книги, които са разнесли светлината на нашата писменост. В момента 250 милиона души, благодарение на хората, които са се родили в степите на днешна Русия,  пишат на буквите, създадени от двамата братя. Опитвал съм си да си представя делото им и виждам една огромна дъга. Една огромна светлина на знанието и светлината. 12 века под тази дъга минава светлината на нашето битие. 12 века светът получава знание за нас, за нашите земи, чрез писмеността, създадена от двама равноапостоли. На тази писменост неизброимо количество духовници, писатели създават образи, свалят на земята писмеността космически кораби, в които затварят свои герои, затварят съдби, пейзажи. И тия космически кораби в момента са около нас и очакват нашия поглед, нашето внимание.  Хиляди хора, хиляди събития, думи”. С тези думи приветства присъстващите тази вечер в областната управа акад. Антон Дончев. Писателят – автор на романа „Време разделно”, чийто тираж надхвърля 1 милион, бе сред гостите на тържественото честване на 11 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, организирано от областния управител Здравко Димитров.

Акад. Дончев се обърна към учителите със заръката да поведат децата към стъпалата на тези космически кораби, защото героите в тях могат да се събудят само с човешки поглед и любов. „Моля ви, дайте своята любов на всичко, създадено на тази велика писменост”, призова той преподавателите.

Послание към присъстващите отправи и Пловдивският митрополит Николай. „Пресветите братя Кирил и Методий са ярки светила, които Божията десница е поставила, за да светят не само в нашия дом, но и в дома на цялото славянство“, каза владиката и изрази надежда, че вероучението ще влезе като задължителен предмет в училище.

На честването бе обявена инициативата на областния управител да се даряват книги на българските библиотеки. Първи безценни заглавия от съкровищницата на българската литературна класика получиха в народната библиотека.

Гости на празника бяха още акад. Константин Косев, проф. Иван Маразов, представители на творческите гилдии и академичните среди, учители и медии.