SONY DSC

Три отбора знаещи премериха сили в органзираната от клуб „Квант“ надпревара в Техническия университет

Отбор „Айнщайн“ на Математическата гимназия се класира на първо място в 53-тото издание на състезанието по физика и природни науки на клуб „Квант“. Със знанията си и с умение да се сдобият с тях се състезаваха три отбора – на МГ „Акад. Кирил Попов“, водени от капитана Дилян Кулин; на Езикова гимназия „Пловдив“ с капитан Иван Балабанов и сборен отбор от пловдивски училища с капитан Крис-Николай Гилев.

Всеки от трите отбора получи различни задачи и за 1 минута екипът трябваше да обмисли и пак за минута да даде отговор. На финалния спринт, където се  състезаваха двата най-силни отбора, имаше рискови задачи, при които неспечелените точки отиваха в актива на конкурентите. Във всеки момент капитанът на отбора можеше да покани за помощ някой от публиката, но не преподавател. Според регламента състезателите имаха право да ползват учебници, интернет и други източници на информация.

Състезанието започна с „лесен“, според журито въпрос: ако запалим свещ в стъклен буркан и върху отвора му „наденем“ гумена ръкавица, защо тя се всмуква в буркана. Въпросът зарадва отбор „Айнщайн“ и заради точния отговор журито присъди на учениците максималния брой от 9 точки. След упорита борба победител стана точно отбор „Айнщайн“ на Математическата гимназия с 81 точки, следван само на 1 точка разлика от сборен отбор „Нютон“, трети останаха учениците от „Архимед“ на Езикова гимназия „Пловдив“. Всички състезатели получиха за награда книги.

 Успелите членове на клуб „Квант“ 

Над 20 от членовете на „Квант“ учат в чужбина точни науки като физика на квантови компютри, физика на плазмата, физика на кристалите, астрофизика. Евдокия Костадинова  работи към NASA. Дипломира в университет в Ню Йорк, а днес вече е университетски преподавател в Арканзас. Занимава се с голям проблем за космонавтиката – лунния прах, който полепва по апаратурата, изпратена от Земята и нарушава видимостта на камерите. Наскоро Евдокия Костадинова изнесе онлайн лекции пред учениците от клуб „Квант“.

Преди 4 години Лора Стоянова става студент в Харвард в специалност „Физика на квантовите компютри“. Сега защитава докторат. Христо Гунев завършва висшето си образование в Лондон и днешната му работа е свързана с физика на кристалите. Атанас Стефанов, който като шестокласник постъпва в клуб „Квант“, завършва астрофизика в Лондон и успява да защити докторска дисертация.

“Повечето колеги при нас работят на възрожденския принцип – в името на идеята и без заплащане. Правят го заради науката и заради младите хора. Аз също. Клубът ни получаваше финансова помощ от държавата само през първите три години от създаването си през 2003 година. Оттогава разчитаме на спонсори и на разбирането за ценността на този вид обучение от страна на ръководствата на Техническия университет – филиал Пловдив. Те ни отпуснаха зала, за която клубът нищо не плаща. Техният осъзнат интерес като хора на науката е, че студентите, които са били членове на „Квант“ са силно заинтересувани от точните науки и постигат много добри резултати  в обучението си“, казва Васил Базелков – научен ръководител на „Квант“.

Клубни занимания

Васил Базелков се старае да работи заедно с учениците не само според техните интереси във физиката и другите точни науки, но и съобразно свободното им време. Членовете на клуба се готвят и за кандидатстудентски изпити, експериментират, готвят се за олимпиади и за състезания. Клубът бе създаден през 2003 година и през него са преминали над 600 ученици от горните класове на елитни пловдивски училища. Следващото състезание е през пролетта на 2023 година.