Състезанието по подобие на популярната тв игра изправи едни срещу други 6 а и 6 б клас на СУ „Св. св. Кирил и Методий“

Шестокласници и техните родители имаха 30 секунди време, за да разгадаят по снимки исторически и природни забележителности и да ги изпишат на бялата дъска. Пяха български песни, които чуват в слушалките, и опитваха да съставят максимален брой думи по зададени четири букви.

Това бяха част от препятствията пред отборите на 6 а и 6 б клас на СУ „Св. св. Кирил и Методий“, които се изправиха едни срещу други в състезанието ,,Аз обичам България”. Ученици и техните родители от двата тима „Арда“ и „Бистрица“ премериха сили, показвайки знания за родината. Регламентът наподобяваше популярната тв игра, а в ролята на водещ влезе преподавателят по физическо Стефани Главинова, която по нищо не отстъпваше на познатите лица от малкия екран.

Всеки от петте кръга проверява знания по история, известни личности, забележителности, словотворци и музика, обясниха авторите на сценария Диляна Шехова – учител по български език, и Боян Алексиев – хореограф.

За 6 а се състезаваха Илияна, Георги, Радо и Стефан, както и родителите на Илияна и Владимир. А за 6 б аплодисменти събираха Илиян, Кристиян, Александър, Момчил, както и майките на Момчил и Илиян.

В първи кръг отборите получиха по 5 карти с изписано важно събитие от българската история, които трябваше да подредят по хронология. За втория пред всеки тим бе поставена бяла дъска, а от състезателите се изискваше да напишат какви исторически обекти и паметници виждат на показаните им снимки. По даден знак от водещия едновременно двата отбора обърнаха дъските с надпис към публиката и журито. Всички безпогрешно бяха познали Шипка, Съединението, Царевец.

Не само знания, но и бързина бе нужна на отборите в третия кръг, при който всеки получи по една топка.

„Ще видите последователно 5 снимки на известни личности. Когато разпознаете кой е това, един от вас трябва да отиде до коша и да вкара топката в него. Едва след като посоча отбора, успял пръв да изпълни тази задача, имате право да отговорите кого виждате на снимката“, поясни регламента водещата и даде старт на надпреварата, при която бяха показани портрети на Джон Атанасов, Райна Кабаиванска, Григор Димитров.

Езикови умения и съобразителност проявиха деца и родители в четвърти кръг. Отбор „Арда“ трябваше да съставя думи с буквите: р, я, о, к, а на „Бистрица“ бяха дадени п, л, а, и. Сложността дойде оттам, че състезателите бяха със завързани очи и единствено с опипване можеха да познаят кои са буквите и, държейки ги в ръце, да образуват думи.

Хитът на Силвия Кацарова „Големият кораб минава“ и „Две следи“ на „Щурците“ провериха певческите умения на участниците, от които се искаше, след като ги чуят, да ги запеят и  съотборниците им да познаят коя е песента.

Въпреки превъзходството на 6 б, които се оказаха победители, и двата отбора получиха по една торта и благодарност за положените усилия и старание. А директорът Таня Николова обеща да надгради и разшири състезанието за 24 май.