Адаптирани версии на прочути опери ще привличат младежи в залата. „Любовен еликсир” дава старт на инициативата “На опера с Марк”

naoperasmark-2

„На опера с Марк” е името на най-новия образователен проект на Държавна опера Пловдив, чиято премиера ще бъде на 11 октомври от 19 часа в Дома на културата . Иновативната платформа  за популяризиране на оперното изкуство сред младежка публика е насочена основно към  ученици над 12 години и студенти. Любимците на пловдивската публика – австралиецът Марк Фаулър и водещата Арина Христова, известна още като Госпожа Опера,  ще въвеждат публиката в света на оперното изкуство по достъпен и атрактивен за младата аудитория начин.  В рамките на един час двамата ще се разхождат из сюжета на оперите заедно със солисти, балет, хор и оркестър.

Марк Фаулър е едно от най-обичаните лица на Пловдивска опера. Австралиецът, роден в Мелбърн, е бил стипендиант на Райна Кабаиванска и завършва магистратура в НБУ. Oт 2013г. е част от екипа на Пловдивския оперен театър. Гостувал е в над десет страни в Европа и Югоизточна Азия.

За премиера на проекта е избрана постановката на директора Нина Найденова, режисирана от Славчо Николов – „Любовен еликсир”.  След като ожени три влюбени двойки на Античния театър миналата година, сега спектакълът има нова цел – да пали младежите към модерното оперно изкуство.

Действието на комичната опера от Доницети се развива през 50-те години на миналия век в Бѐла, Италия. В спокойното градче нахлува Рекламата и момичета от ерата на Мерилин Монро и моряци в бели униформи рекламират и продават всичко – от еликсири, до чувства. Публиката ще се забърка във веселата бъркотия, предизвикана от красивата Адина, влюбения до полуда в нея Неморино и шарлатанина доктор Дулкамара.

Самият Марк Фаулър изпълнява главна роля в оперния спектакъл. Диригент е артистичният директор на Опера Пловдив маестро Лучано Ди Мартино, а хореограф – Боряна Сечанова.