Представители на публичния и частния сектор се събраха на втора работна среща за създаването на регионален хъб за биоикономика, чийто инициатор е Аграрният университет.

Ректорът проф. Христина Янчева представи на участниците присъединяването на висшето училище като пълноправен партньор в BIOEAST Bioeconomy Educational Hub – образователна мрежа от шест европейски университета в областта на биоикономиката. Целта на мрежата, създадена от Инициативата за развитие за биоикономика, е повишаване на нивото на образование и научен капацитет в държавите членки и трансфер на знания и умения. Аграрният университет от няколко години активно разработва обучителни програми по биоикономика със съдействието на водещи европейски висши училища – във Вагенинген, Нидерландия, в Дъблин, Ирландия и в Болоня, Италия, чиито учени обучават и наши преподаватели.

„Създаването на регионален хъб за биоикономика в област Пловдив е логичното продължение на заложените от университета цели“, заяви зам.-ректорът по научна и проектна дейност проф. Владислав Попов. Той подчерта, че такъв тип организации на висши училища, фирми в областта на агро храните, горските и био базираните ресурси, професионални браншови организации и държавни, научни и публични институции, вече съществуват в Европа, като стремежът на Европейската комисия е да бъдат създадени поне 100 “живи лаборатории” по агроекология и биоикономика в различните държави в следващите години.

Членовете на хъба ще могат да допринасят за дейността му със своите знания и практически опит, технологии и добри практики, ще обучават служители и ще се повишава капацитета на мениджърите.

Марияна Хамънова от „Клийнтех“ коментира, че една от основните задачи на бъдещия хъб ще е да се разработват иновационни инструменти, технологии и материали за създаване за кръгова икономика на регионално ниво спрямо локалните нужди, които да бъдат тествани и демонстрирани. Ще се разработват и различни бизнес модели.

Бившият за.-министър на иновациите и растежа Карина Ангелиева посочи важността на реалното въздействие от хъба, а именно конкретни, измерими и качествени резултати за местната икономика, земеделие, промишленост, образование. Според нея е нужно да се създаде работеща регионална екосистема, съставена от академични и научни институции, бизнес, публични органи и регионални власти, крайни потребители и граждански организации. Тя предложи първата работна година от създаването на хъба да бъде посветена на разработване на пилотни научноизследователски проекти, които да бъдат тествани в реални бизнес условия и да бъдат приложими към конкретните нужди на областта. Може да бъдат инициирани и състезания за млади предприемачи и учени, които да разработват решения и дори да се създадат стартъпи. Ангелиева отбеляза нуждата от изработване на регионална иновационна стратегия по биоикономика с помощта на местните власти. Тя е на мнение, че хъбът трябва да бъде регионален център за комуникация и информация относно достъп до финансиране на инвестиции в кръговата икономика и споделяне на добър опит. Важно условие за успех на инициативата също е да има инвестиции във физическа изследователска инфраструктура, технологичен център, където да се извършва разработването и тестването на решенията.

Всички участници се обединиха около идеята за регистриране на юридическа форма на Регионалния хъб и за по-нататъшната работа в тематични работни групи по подобласти.

Срещата продължи с онлайн включване на водещи учени от университетите във Вагенинген, Нидерландия и Центърa по биоикономика BIOrbic, Ирландия.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.