ОУ “Елин Пелин” и децата от Центъра за специална образователна подкрепа бяха сред първите гости

Инициатива „Зелено училище в зелен университет“ стартира Аграрният университет в партньорство с основни и средни учебни заведения от цялата страна. Висшето училище е партньор в европейския университетски алианс UNIgreen- първият в Европа „зелен“ консорциум по агрономически, биотехнологични и естествени науки.

Целта на инициативата е споделяне на иновации и добри практики в областта на образованието, популяризиране на приложението на науката във всекидневния живот, както и използването й като инструмент за развитие на познанията на децата за земята, животните и растенията, околната среда.

Първи в университета гостуваха ученици от 4 и 7 клас на ОУ „Елин Пелин“ в Пловдив, което е носител на престижната награда “Зелен флаг”. Това е авторитетна европейска награда, която се присъжда от Фондацията за екологично образование в Европа на учебни заведения, успешно реализирали програмата “Екоучилище”.

Доц. д-р Йорданка Карталска и гл. ас. д-р Катя Димитрова от Катедра “Микробиология и екологични биотехнологии” показаха на учениците в лабораторни условия чудния и невидим свят на микроорганизмите. Децата с интерес наблюдаваха формата на различни бактерии, дрожди и плесенови гъби. В оранжерията на университета научиха как се отглеждат ягоди, марули, лук и спанак. След което обещаха да посещават често университета, за да могат да помагат в отглеждането на културите.

Доц. д-р Цветанка Райчева от катедра „Ботаника“ пък разкри магията на кореновата система на растенията. В края на лекцията децата споделиха, че така представен, учебният материал е лесен и приятен и изявиха желание за нови срещи по други изучавани от тях теми.

Преди броени дни гости на Аграрен университет бяха децата от Центъра за специална образователна подкрепа в Пловдив. Те разгледаха университетски лаборатории и опитни полета и обещаха да се грижат за земята и природата, така че да я запазим чиста и плодородна.

„Сътрудничеството между средното и висше образование е не просто за добруването на децата, но също и за развитието на техните бъдещи житейски умения“, категорична е проф. Христина Янчева – ректор на университета.

Всички преподаватели в образователни институции, които желаят да се включат в инициативата на университета могат да изпратят имейл на: dianpi@au-plovdiv.bg.