Ученици от ПГ по дървообработване направиха портрет на писателя за читалнята, която ще носи неговото име в библиотеката на висшето училище

Аграрният университет ще получи в електронен вариант копия на лекциите, които някога  Димитър Димов е изнасял пред студентите като преподавател в пловдивското висше училище. В момента оригиналите се съхраняват в къщата-музей на писателя в София.

Как са изглеждали записките, с които се е подготвял, за да влезе в учебните зали, показва филм на уредника на музея д-р Милена Катошева. Той е създаден специално за честването на Деня на народните будители в Аграрния университет, което се проведе днес и бе посветено на 70 г. от написването на романа „Тютюн“ и на неговия автор – бивш преподавател във вуза. Филмът също ще бъде дарен на университета.

След като през 1945 г. е създаден Пловдивският държавен университет с медицински и агрономически факултет, на следващата година Димитър Димов бил назначен там като доцент. Преподавал е „Анатомия и физиология на домашните животни“.  Бил единствен преподавател с единствен асистент – проф. Никола Несторов. Именно той е запазил плановете за лекциите, които Димов пишел собственоръчно. За всяка лекция писателят отреждал по четвъртина от листа, като редактирал по няколко пъти и подчертавал с цветен молив. Често оформял таблици, графики и цветни рисунки като от учебник. Докато е живял и преподавал  Пловдив той черпи идеи за написването на романа „Тютюн“, чието първо издание излиза през 1951 г.

По онова време лекциите били в Занаятчийското училище – днес Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Христо Ботев“. То било предоставено като първа сграда на Пловдивския държавен университет. Димитър Димов не само преподавал, а и живеел там – в ъгловата стая с балкон. Днес стаята, в която е преподавал, е кабинет 36 по български език и литература. Носи името на Димитър Димов, като е оформена и малка музейна сбирка.

Да не бъде забравяно името на нито един от будните българи, призова ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева на отриването на честването в памет на Димитър Димов. То е подготвено съвместно с АМТИИ проф. Асен Диамандиев“, Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“, Професионалната гимназия по машиностроене и селско стопанство “Пейо Яворов” в Гоце Делчев  и Националния литературен музей „Димитър Димов“ в София.

Фотоси на сградите, в които Димитър Димов е пребивавал под тепетата, бяха показани в изложба във фоайето на университета. Те са дело на студенти фотографи от Академията. Сред тях са някогашното Занаятчийско училище и днешната ПГВАД „Христо Ботев“, първата квартира на писателя на ул. „Антим I“ 14, където е писал „Тютюн“, домът на ул. „Кирил и Методий“ 6 на Кочо Апостолов – вероятен прототип на експерта от „Никотиана“ Костов, и съпругата му д-р Марена Калушева.  В изложбата може да се види и броят на в. „Литературен фронт“, в който през 1946 г. е отпечатан първият откъс от романа „Тютюн“ – „Тютюнев склад“.

Ученици от ПГ по дървообработване направиха портрет на Димитър Димов от дъб, използвайки SNS-рутер. Ликът на писателя краси входа на читалнята, която ще носи неговото име в библиотеката на университета.  За портрета гимназистите от специалност „Реставрация на стилни мебели“ използвали лазер за рязане и гравиране на дървесина.