Ръководството на университета с първите кандидан-студенти, подали документи.

Очаква се наесен в аудиториите на висшето училище да влязат 40 младежи от Южна Африка, 10 от Монголия и Китай

Най-голям интерес към момента има за лозароградинарство, аграрен туризъм, полевъдство и растителна защита

Ръководството на университета с първите кандидан-студенти, подали документи.
Ръководството на университета с първите кандидат-студенти, подали документи.

“Информационни и механизирани технологии в аграрното производство” и “Бизнес икономика” са новите модерни  специалности, с които привлича интереса на тазгодишните кандидат-студенти Аграрният университет. Първата е насочена към приложението на компютърните технологии в селското стопанство, а втората е ориентирана към подготовката на предприемачи и специалисти с финансови-икономически познания за развитие на бизнес в селските райони, обясни зам.-ректорът по учебната дейност доц. Боряна Иванова.

Подаването на документи за прием вече тече и ще продължи до 8 юли. Най-голям интерес към момента има за лозароградинарство, аграрен туризъм, полевъдство и растителна защита. А новата “Бизнес икономика” превишава по интерес дори “Аграрна икономика”, която традиционно е сред най-предпочитаните от кандидат-студентите.

Над 150 души успешно са издържали изпитите от предварителната кампания. Лауреатите от националното състезание “Млад фермер” за учениците от селскостопанските гимназии традиционно имат право да изберат специалност, по която да се обучават. До момента петима от тях са заявили желание да се запишат. 20 на сто от обявените места за бакалаври са приоритетно за учениците от професионалните гимназии, припомни доц. Иванова и добави, че през последните две години тази квота успешно се запълва.

Тази година висшето училище обявява прием за 813 бакалаври – 493 редовно и 320 задочно. 77 е държавната поръчка за магистри. Тъй като университетът е на първо място в направления “Растениевъдство” и “Растителна защита”, заявената поръчка за прием е утвърдена от МОН. Възможността за платено обучение е до 5% от капацитета.

Засилен интерес от чуждестранни студенти, и то от страни като Китай, Монголия и ЮАР, отчита вузът. Наесен в аудиториите на висшето училище се чака да влязат 40 студенти от Южна Африка. Само преди седмица посланик Ванеса Калвърт е посетила университета и е заявила, че ще съдейства по дипломатичен път за обучение на южноафрикански студенти в бакалавърски, магистърски и докторски програми. Аграрният университет е подписал и двустранни договори с представители на китайски фирми, които също заявили, че ще изпратят свои студенти тук. 10 ще бъдат младежите от Монголия. Чуждестранните студенти ще се обучават на английски език в специалностите “Растителна защита”, “Аграрна икономика” и “Бизнес икономика”.