Отличниците на випуска.

Пресияна Русева прави научни изследвания по фитопатология, Атанас Кунчев вече е изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция

Наградата на ректора получи Гергана Койнова, която работи в сферата на селскостопанските мелиорации

vrachvane-na-diplomi-5

Двама първенци дипломира с тазгодишния си випуск Аграрния университет. На тържествена церемония във висшето училище днес дипломи получиха 587 абсолвенти – 387 бакалаври и 200 магистри.

С общ успех от следването 5.94 и от 6.00 от държавните изпити са Пресиана Русева от специалност „Растителна защита”  и Атанас Кунчев от „Управление на регионалното развитие“ от факултета по икономика. Пресиана всъщност е кандидат-студентът, приет с най-висок бал преди четири години, а сега вече е абсолвент, отново с максимален успех. Научните й изследвания са в областта на фитопатологията. Тази година е участвала в международна конференция в Гърция, освен това е носител на стипендия от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Атанас е толкова амбициозен да се развива в областта на аграрните науки, че взима наведнъж трети и четвърти курс. Стажувал е един месец в Европейския парламент. Днес вече работи като изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, похвали гордостта на випуска ректорът проф. Христина Янчева.

Прасияна
Пресиана Русева

Наградата на ректора бе връчена на абсолвентката Гергана Койнова, специалност „Агрономство – полевъдство“. Нейният успех от следването е 5.88, а дипломната й работа е оценена с 6.00. Участвала е на международна изложба на селскостопански машини в Италия, а вече е назначена на работа и ще се развива в областта на селскостопанските мелиорации. С традиционната награда „Най-успешен Еразъм+ студент на випуска” бе удостоява Айсер Халибрям от специалност „Декоративно градинарство“. Айсер е практикувала във фирма за производство на семена в Бурса.

 

Атанас Кунчев
Атанас Кунчев

Кметът Иван Тотев връчи плакетите на отличниците бакалаври и магистри с успех над 5.50.

„Аграрният университет е стълб в местната икономика. Агросекторът дава 1/3 или 2 млрд. от местната икономика. Висшето учебно заведение работи много тясно с компаниите от региона и това дава добри резултати”, каза градоначалникът.

Отличниците на випуска.
Отличниците на випуска.

На тържествената церемония бяха връчени дипломите и на преподавателите, хабилитирани през настоящата година, както и на докторантите, успешно защитили дисертационен труд. Това са 9 професори, 7 доценти и 8 доктори.

Аграрният университет удостои Хинрих Майер-Жерболе със званието „Доктор хонорис кауза” за заслугите му в областта на европейското аграрно законодателство и безопасност на храните и изключителен принос за интегрирането на водещи германски компании от аграрния сектор в модернизацията на практическото обучение и научната работа в АУ.

„Изпращаме една успешна година, в която сме на първо място по три професионални направления в Националната рейтингова система. Наши възпитаници създадоха клон на Международната асоциация на студентите по аграрни науки, имаме две номинации за „Студент на годината”. Наша пълна отличничка от специалност „Туризъм” – Елка Генова, спечели стипендията на фондация „Св.Св. Константин и Елена” на стойност 2000 лева. Има и двама номинирани за стипендиите на клуб „Раунс тейбъл”, заяви ректорът проф. Христина Янчева. Задача номер едно за първите месеци на новата година са старт на строителството на центъра за практическо обучение по растителна защита.