Ваня Парашкевова подава оставка след анонимен сигнал на родители до Регионалното управление на образованието

„Предстои сливане с ПГ по строителни технологии и старт на една трудна учебна година, Парашкевова трябва да остане в екипа”, коментира началникът на РУО Иванка Киркова

Професионалната гимназия по транспорт ще има нов директор от 1 септември. Досегашният Ваня Парашкевова подаде оставка, след като тя й бе поискана от началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.

Парашкевова ръководи гимназията от декември 2018 година, след като спечели конкурс за поста. Дотогава бе временно изпълняващ длъжността директор в СУ „Св. Седмочисленици“. Преди да седне временно на шефския стол в тракийското училище, тя бе преподавател по икономика и мениджмънт в Спортното.

Каква е причината за труса в навечерието на 15 септември?

До РУО е изпратена жалба, че директорката пратила файлове с линк до преподавателите във Вайбър и им дала указания да попълнят анкети от свое име, а класните да нанесат отговорите в графата за децата и семействата. Училището попаднало в извадка на МОН за нивото на обучение в електронна среда. Затова се изисквало от педагози, ученици и родители да отговорят на определени въпроси как се е провел учебният процес от разстояние. В чата между директорката и учителите, Парашкевова им поръчала да споделят мнение първо от свое име, а след това от името на родителите и учениците в съответния клас.

„Жалбата беше анонимна, подписана от „представител на родителите”, така че можех и да не реагирам, но аз потърсих обяснение от госпожата и тя веднага подаде молба за напускане. Лично аз не съм сигурна дали наистина родители стоят зад жалбата. Откакто зае поста, Парашкевова накара екипа да работи, затова съм на мнение, че тя трябва да продължи да бъде част от него”, коментира за „Уча в Пловдив” Иванка Киркова. По думите й, на този етап не е ясно дали Парашкевова ще изпълнява някакъв вид ръководна дейност или ще остане редови учител. Не е решено и кой ще оглави гимназията, но със сигурност ще е човек от екипа. Спряга се името на старши учителя по английски език Бойка Борисова, която ръководи и доста от европейските проекти на училището.

1 септември е датата, от която е в сила преобразуването на ПГ по транспорт – тя трябва да поеме учениците на ПГ по строителни технологии „Пеньо Пенев”, което вече няма да съществува като самостоятелно. От същата дата напуска и неговия директор Светлана Попова, която е заявили, че излиза от системата.

„Предстои изключително тежък период, свързан с подбор на кадри, прехвърляне на документация и още куп дейности около сливането на двете училища. Това трябва да бъде осъществено от човек с опит. Освен това на всички ни предстои трудна учебна година, която също изисква прецизна подготовка и адекватни мерки”, заключи Киркова.