Силвия Владимирова се срещна с ученици от СУ „Найден Геров“

Авторът на детското фентъзи „Хикс-Игрек-Зет – Първи срок – Порталът е отворен“ гостува в Столипиново по повод Деня на детската книга, който се чества на 2 април. Силвия Владимирова, заедно с Константин-Кирил Иванов, познат още като Разказвача на приказки, се срещнаха с ученици от СУ „Найден Геров“. Литературната визита бе в рамките на проекта „Приказна кутия“, създаден от Сдружение на обединени професионалисти за устойчиво развитие, който пренася театъра в квартала и запознава учениците от началните класове с изкуството чрез актьорски игри и етюди. Проектът има за цел да насърчи малчуганите от различните етноси да развиват способностите си, да повиши общата им култура и да ги научи да бъдат сплотени. Подобно на сюжета в представената книга.

„Написах книгата, вдъхновена от една игра, която моят син измисли с приятелите си, когато бяха десетгодишни. Цялата история се развива в българско училище, където се случват много вълшебни неща, а децата притежават собствени магически способности, които използват, за да се борят със злото“, сподели Силвия.

Тя пристигна от столицата в Пловдив, за да се срещне с децата, да си поговорят за книги и да почетат заедно.

„Историите са за това, за да разпалват въображението. Авторът трябва да накара децата да си я представят. Те самите си измислят своите герои, своите чудовища, своите магически сили. Най-важното е да се създаде отношение към словото и познанието“, допълва Силвия.

Провокирани от нея, учениците наистина си представиха, че притежават свои магически способности. Едни си пожелаха да могат да летят, други – да имат куп истински приятели, трети споделиха, че мечтаят да станат художници, спортисти или певци.